Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Thomas Countryman izjavio

Jedinstvena BiH je američki prioritet na ovim prostorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjelovita Bosna i Hercegovina u fokusu je američke politike naspram regije. Štoviše, kretanja na ovim prostorima su među prioritetima Obamine vanjske politike.

Hrvatska kao strateški partner pokazala je ozbiljnost u NATO članstvu. Američki je stav da uspostavom vladavine prava mora biti primjer ostalim zemljama regije u njihovim procesima euroatlantskih integracija. SAD isključivo zanima stabilnost ovih prostora. U tom smislu iz State Departmenta stižu samo pohvale za Josipovićevu politiku dobrosusjedstva i pomirdbe, pohvale njemu i Vladi za ozbiljnost u NATO članstvu te za napore u ispunjavanju novih, iznimno teških kriterija u pristupanju Europskoj uniji. 'Hrvatska je shvatila kako je neophodno da vladavina zakona bude glavna tema svih razgovora', istaknuo je Thomas Countryman, dužnosnik američkog State Departmenta.

Pročitajte i ovo Kriza na Haitiju (Foto: AFP) Pucnjevi na stražnjem ulazu Pucnjevi blizu američkog veleposlanstva na Haitiju - State Department Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Stanje ljudskih prava Korupcija, nasilje nad migrantima, rodna neravnopravnost: Što stoji u izvješću State Departmenta o Hrvatskoj

Ipak, jedinstvena Bosna i Hercegovina američki je prioritet naspram ovih prostora. Jačanje njezine suverenosti smatraju važnom pa samim tim 15 godina nakon Daytona, od BiH očekuju novi, a ne stari model inicijative. U svemu pa i kreiranju mogućeg novog ustava te zemlje. 'Voljeli bi da se stranke u BiH, ako je moguće, dogovore za neke promjene u Ustavu po kojima bi sama država bila efikasnija i sposobnija za neke kompromise za članstvo u EU', kaže Countryman.

>> Gdje je BiH danas, 15 godina od Daytonskog sporazuma?

Iskusni američki diplomat nedavno je posjetio Mostar. I svjestan je, kaže, položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. 'Treba sada u procesu nove koalicije napraviti neke kompromise', predlaže Countryman. Kod kuće često čujemo zamjerke o nedostatku bilo kakvog konstruktivnog stava domaće politike naspram svog naroda u BiH. Američko, pak, stajalište dijametralno je suprotno od onog domaćih kritičara. Zadatak Washingtona, Zagreba, Bruxellesa ili Beograda, kaže Countryman, nije da se ni na koji način miješaju u odluke naroda koji žive u susjednoj državi. Već da ih podupiru u nakani da svoje težnje ostvaruju sami, na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Cijeli razgovor s Thomasom Countymanom pogledajte u video prilogu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene