Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kupujemo i jedemo

Jedemo li meso koje Europa ne želi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji podaci koji bi trebali izazvati zabrinutost su objava podatka u medijima da najveći broj proizvođača mesa i mlijeka od kojih zakonito uvozimo iz Bosne i Hercegovine i Srbije nema certifikat EU.

Na splitskom Pazaru miriše pečeno meso. Vlasnik pečenjare uvjeren je da je sve ispravno. 'Samo najbolje. Ni porez ne dugujemo, sve smo platili. Evo meso provjerenog porijekla', kaže vlasnik.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna ptičja gripa Iz Mađarske stiglo gotovo 5,5 tona sumnjivog mesa, hrvatska inspekcija hitno krenula u kontrolu farmi

Mesari danas ne žele kamere ni blizu. A što reći na objavljene podatke da 103 prerađivača od kojih zakonito uvozimo meso i mlijeko iz Bosne i Hercegovine i Srbije nema certifikat EU. Znači, to meso ne bi ušlo u zemlje članice Unije. Jedemo li meso koje Europa ne želi?

'Naši ljudi su bili u tim objektima i odredili im uvjete', kaže Mirjana Matušić Pišl iz Ministarstva poljoprivrede.

>> 'Pala' mesna mafija: Prodavali meso sumnjive kvalitete

Na splitskoj Pjaci turisti rado sjednu nešto pojesti. Tri kilograma junećeg filea, ovaj restoran je platio 700 kuna. Ističu, nabava je čista. 'Sve tu piše na naljepnici, odakle je meso, količina, porijeklo', kaže nam jedan kuhar.

A oni kojima je takva cijena mesa nedostižna traže jeftino. 'Kupim smeće, znam da kupim, al eto šta si mogu za obrok priuštit', kaže oni s plićim džepovima.

Jeftinije meso šverca se iz BiH. Zaleđene bifteke granična policija sve češće nalazi skrivene u prtljažniku automobila. No, dok šverceri autima punim teletine i junetine bježe pred policijom prema Dalmaciji sigurno je da imaju svoj cilj.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene