Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strogi nadzor

Jedan od šestorice: Kardinal Josip Bozanić dobio novu funkciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić zasad je bez komentara o novoj funkciji i ovlastima koje dobiva

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić dobio je novu funkciju. Jedan je od šestorice kardinala koji će nadzirati poslovanje Vatikanske banke.

Pročitajte i ovo Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) ministar se ispričava Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća... Slika nije dostupna Najavili odgovor pa se predomislili Kaptol šuti o Bozanićevom računu s milijunima u Vatikanskoj banci

Riječ je o instituciji koju je obilježio niz skandala - od pranja novca do povezanosti s mafijom. Vatikan posljednjih godina ulaže sve napore da svoju najveću financijsku instituciju učini transparentnijom.

Svaki euro u Vatikanskoj banci odnedavno se strogo nadzire. Računi se polažu Papi i kardinalskom povjerenstvu. U njemu je mjesto dobio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Postao je tako šesti član povjerenstva za nadzor vatikanske banke. Prema pravilniku član povjerenstva ne može biti nijedan kardinal koji je pročelnik bilo koje vatikanske kongregacije.

Vedran Mornar: 'Razgovor s Bozanićem bio je otvoren, razgovarat ćemo još'

'Želimo postati model financijskog upravljanja, umjesto primjer povremenih skandala', kaže George Pell, australski kardinal.

Problemi su počeli nakon što je papa Pavao VI slijedeći zaključke drugog vatikanskog koncila vođenje banke prepustio laicima koje su podupirali utjecajni svećenici.

Dugogodišnji skandali,sumnjive smrti, i ljudi koje zanima samo moć , motivirali su papu Benedikta da donese povijesni dokument kojim nadzor nad vatikanskim financijama povjerava kontrolnim mehanizmima Europske unije. Za direktora je postavio njemačkog odvjetnika Ernsta Von Freyberga, pa je lani financijsko izvješće Vatikanske banke prvi put i objavljeno.

Mornar s Bozanićem: Vrijeme je za rješavanje problema

Papa Franjo, odobrio je reformu koja vodi daljnjem preustroju. Von Freyberg je odstupio na vlastiti zahtjev, a banku je preuzeo stručnjak iz francuske.

'Prva i temeljna odgovornost Vatikanske banke je prema njezinim klijentima. Moramo učiniti sve kako bi usluga bila na najvišim standardima', rekao je novi šef Jean Baptiste de Franssu

Sve to nadzirat će kardinalsko povjerenstvo. Kardinal Bozanić zasad je bez komentara o novoj funkciji i ovlastima koje dobiva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene