Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li što vidite?

Je li ovo trik ili novinarka uistinu levitira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može li čovjek levitirati? Novinarka magazina Provjereno to je uspjela uz pomoću iluzionista, iako je i sama vjerovala da je nemoguće.

Levitacija je samo jedan od eksperimenata iz ove priče. Ekipa Provjerenog družila se i s 3D slikarom i mađioničarom kako bi pokazali u kojim situacijama nas naše oči, ali i ruke mogu prevariti. Eksperimentom smo pokazali hoćemo li sok od jabuke doista prepoznati kao sok od jabuke ako se oslanjamo isključivo na osjetilo okusa?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Ponekad nas vlastite oči, mozak, nos i uši varaju. Svi smo bar jednom nasjeli na perceptivnu varku. Jer, koliko god naša osjetila bila savršena imaju mane. Da je sve moguće kada to želimo, pa čak i levitacija, zna mađioničar Tomas. Trikove je doveo do savršenstva. Pogotovo onaj s kovanicom. Zašto nam djeluje da je nestala, a znamo da je to nemoguće?

U ovom slučaju, naš mozak već unaprijed inscenira što će se dogoditi, odnosno - mi pretpostavljamo da će kovanica nestati! Mađioničar to iskorištava i radi pokret rukom za koji se mi toliko zalijepimo da zaboravimo na kovanicu. I prije no što znamo što nas je snašlo- kovanica je magično nestala.
Naše oči, uši i nos rade usko vezano jedno s drugim, kao i s mozgom. Primjerice kada bismo pili različite tekućine, a da ih ne vidimo ili ne pomirišemo- teško bismo ih raspoznavali. Čim jedno od osjetila skrene s pravog puta i mozak dobiva krive informacije.

Postoje razne perceptivne varke koje su i smišljene da nas zavaraju. S mnogima ste se već sigurno bar jednom susreli.
Nisu samo oči te koje nas mogu prevariti. I naše ruke imaju tu sposobnost. To smo dokazali sljedećim testom: u dvije smo kutije, različite veličine stavili jednaku količinu šećera-točno jedan kilogram. Studenti su imali zadatak procijeniti koja je teža ali pritom zavezanih očiju. Rezultati testa: svi su misli da je manja kutija teža iako je ista količina šećera bila unutra. Uspoređujući težinu, jednostavno nas zavara veličina kutija.

Stoga ih iskoristite u svoju korist. Želite li izgledati viši okružite se ljudima nižima od sebe, crno će vas učiniti tanjima, stavljajte hranu na manji tanjur- izgledat će vam kao da je ima više! I još jedan savjet za kraj prepustite se varkama jer je pomoću njih- magija moguća- svaki dan!

Čim jedno od osjetila skrene s pravog puta i mozak dobiva krive informacije. Zašto vidimo nešto čega nema, otkrili su nam neurolozi i psiholozi. Jeste li i vi podložni perceptivnim varkama doznajte u prilogu Provjerenog.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene