Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće stegovni postupak

VIDEO Kosor: Spremna sam za valjanje po blatu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a odobrilo je pokretanje stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor, koji bi mogao završiti njezinim isključenjem iz stranke koju je svojedobno vodila. No, vrh stranke nije bio jedinstven u odluci.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a, koja je trajala oko dva i pol sata, vrh stranke je dao zeleno svjetlo Visokom sudu časti da se pozabavi slučajem Jadranke Kosor odluči treba li je i na koji način sankcionirati zbog javnih istupa koji, kako je prošlog tjedna rekao prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko, štete stranci.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Karamarko danas nije htio reći što se točno prigovara njegovoj prethodnici na čelu stranke, već je samo poručio da je za njega ta priča završena te da će Visoki sud časti donijeti odluku koju će stranka poštivati. Nije rekao ni u kojem bi roku odluka mogla biti donesena, ali doznajemo da bi se Visoki sud trebao sastati unutar sljedećih tjedan dana.

Prgomet i Stier protiv suda, Kosor se priprema za 'valjanje po blatu' 

Odluka Predsjedništva nije bila jednoglasna, neslužbeno se doznaje kako su protiv zvanja Kosorice na stranački Časni sud bili Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a i Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik HDZ-a. To nije iznenadilo niti Jadranku Kosor.

' Pretpostavljala sam da će Prgomet tako glasati, za gospodina Stiera mi je jasno, on daleko više od svih drugih čelnika stranke komunicira s kolegama u svijetu, a posebno s kolegama iz europske Pučke stranke. Nisam sigurna da će ovo biti dobre poruke. Ja sam bila što sam bila, bila sam i ministrica branitelja, napravila sam puno posla,vidjet ćemo što će pisati u toj optužnici, vidjet ću što sam točno zgriješila. Pripremit ću se za dolazak tj. određeno ponižavanje. Nije ugodno, to je na neki način valjanje po blatu. '

Osvrnula se Kosor i na postupak Zagrebačke organizacija HDZ-a, koja je većinom glasova od stranačkog Predsjedništva zatražila pokretanje stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor, zbog njezinih, navodno po stranku štetnih javnih istupa.

' Gradski odbor je evo u završnici u skladu s najboljim primjerima 'događanja naroda' poslao tu optužnicu prema Predsjedništvu. Mislim da su trebali raspravljati o zabrinjavajućoj situaciji, gdje gospodin Golum,koji je bio izabran za predsjednika Gradskog odbora na dosad najdemokratskijim izborima, odbor onda biva raspušten, pometen, on je izišao s čitavom obitelji iz HDZ-a. To je zabrinjavajuće za HDZ, a ne Jadranka Kosor.'

Potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta j rekao kako načelno ne podržava sankcioniranje zbog istupa u javnosti i različitih mišljenja, no smatra i da stranka treba funkcionirati po principu da se mišljenja unutar nje podijele, a onda se prema javnosti istupa s jednim zajedničkim stavom.

Od ostalih članova Predsjedništva koji su htjeli dati izjave, Ana Lovrin i Davor Ivo Stier rekli su da o slučaju Jadranke Kosor imaju svoje mišljenje, ali da će ga prezentirati stranačkom vodstvu, a ne kroz izjave na ulici.

Točka 'Razno' zadnja na dnevnom redu

Inače, Predsjedništvo HDZ-a prvo je na dnevnom redu imalo raspravu o predstojećim lokalnim izborima te o nedavnoj stranačkoj klauzuri, koja je održana u Opatiji, a točka 'Razno', pod kojom se odvijala rasprava o Jadranki Kosor, došla je na red tek na kraju sjednice.

>> Kosor oštro poručila: 'Ne mislim razgovarati s Karamarkom, niti odgovarati pred sudovima'


Uz to, HDZ-ovom Visokom sudu časti već su stigli brojni zahtjevi članova da procijeni jesu li medijski istupi Jadranke Kosor u skladu sa stranačkim Statutom i je li njima nanijela štetu HDZ-u.

Jadranka Kosor nanijela štetu HDZ-u?

Predsjednik HDZ-ovog Visokog časnog suda Tomislav Čuljak prošli tjedan je rekao kako HDZ-ov Statut propisuje da Visoki časni sud od Predsjedništva stranke mora dobiti odobrenje u slučaju kada se radi o članu središnjih stranačkih tijela (Jadranka Kosor je kao saborska zastupnica član takvog tijela). Ako Predsjedništvo to odobri, onda bi se u roku od sedam, osam dana trebala sazvati sjednica Visokog časnog suda stranke.

Prvo odlučuje Predsjedništvo HDZ-a

'Protiv članova središnjih tijela HDZ-a ne može se pokrenuti postupak bez odobrenja Predsjedništva HDZ-a, a u slučaju kad se odobri pokretanje postupka, u prvom stupnju sudi Visoki časni sud HDZ-a', stoji u članku 48. HDZ-ova Statuta', pojasnio je Čuljak.

Stegovne mjere koje Sud može izreći kreću se od ukora, preko oduzimanja stranačke dužnosti do uvjetnog i bezuvjetnog isključenja iz stranke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene