Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dodatne napetosti oko Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji izazvala je jučerašnja izjava papinskog nuncija Alessandra D'Errica.


Novi veleposlanik Svete stolice u Hrvatskoj je svega tri dana, no je li nuncij svojom kritikom jednog hrvatskog zakona prekršio propisana međunarodna pravila o ponašanju veleposlanika?

Vezani članci Peđa Grbin Kronologija raspada jedne stranke: "Oni kažu da je to novi početak, a možda je to početak kraja" Slika nije dostupna 'Vlada je bez snage i legitimiteta. Novi su izbori jedina opcija'

Nuncij D'Errico definitivno je izašao iz okvira Bečke konvencije, što doista čudi, jer riječ je o diplomatu najstarije i možda najkvalitetnije diplomacije na svijetu. Uz to Hrvatska je preuzela tradiciju mnogih europskih zemalja u kojima je katolička crkva većinska vjerska zajednica pa je nuncij u nas i doajen diplomatskog zbora, dakle onaj koji pred vlastima istupa u ime svih ambasadora akreditiranih u Zagrebu.

To se radi u zatvorenim razgovorima

Vatikanski diplomati o spornim svjetovnim zakonima poput ovoga, nikad ne odgovaraju proročkim riječima već oprezno, načelno s općepoznatih stajališta katoličkog morala i bioetike. Svakako da nuncij kao i svi ostali diplomati Predsjedniku i Vladi imaju pravo iznijeti svoje stavove, ali to se, napose u Vatikanu radi, na strogo zatvorenim razgovorima.

>> Josipović odgovorio nunciju: Hrvatska je suverena i sama će odlučivati o svojim zakonima

Vatikanu se ne sviđa zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a državnim vlastima petljanje Vatikana u hrvatske zakone. 'Komentari su uvijek mogući, ali još jednom ističem - Hrvatska je suverena zemlja koja će odlučivat sama o svojim zakonima', istaknutom je predsjednik Ivo Josipović.

Nuncij je tek jedan u nizu

'Ja vjerujem da su odnosi između Republike Hrvatske i Vatikana regulirani kao rijetko gdje u Europi s 4 međudržavna ugovora i mislim da taj prostor ne treba proširivati, pogotovo ne na ovako javan i pomalo ne diplomatski način', smatra Tonino Picula (SDP).

No najjača oporbena stranka dijeli stajalište Svete stolice. 'On je i svećenik. Prema tome očito nismo još uvijek navikli na Europu. Nismo navikli na retoriku pučkih konzervativnih stranaka u Europi i svemu se čudimo. Znate, kod nas svatko tko nije ljevičar je Fašist, Nacist i neprijatelj', kaže šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Stručnjaci Nuncijev istup gledaju kao grubo zadiranje u suverenitet države. 'Zamislite situaciju da se hrvatski veleposlanik gospodin Paro pojavi na CNN-u i da počne kritizirati Obamu, Obaminu Vladu. Pa on se ne bi zagrijao 5 minuta', smatra prof. dr. sc. Anđelko Milardović iz Centara za politička istraživanja.

Zato se razni veleposlanici u Hrvatskoj griju i kritiziraju vlast više od 20 godina. Hrvatske Vlade samo su u rijetkim slučajevima reagirale. Nuncij je tek jedan u nizu. Ono što vrijedi za nuncija vrijedi, i za druge, i obratno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju