Raste broj zaraženih trihinelom na đakovačkom području.


Zavodu za javno zdravstvo do sad se javilo šezdesetak osoba, a simptomi trihineloze utvrđeni su kod njih pola.

Užareni su telefoni đakovačkog Zavoda za javno zdravstvo. Zaraza trihinelom na razini je epidemije. "Zahvaćen je popriličan broj, prema sadašnjim saznanjima 63 osobe, od tih 63, 27 su imale ili imaju simptome", kaže epidemiolog Tomislav Dijanić.

Među oboljelima su i djeca. Jedna je žena hospitalizirana. Konzumirali su suhomesnate proizvode od divljači đakovačkog proizvođača i lovca, koji tvrdi da je meso pregledano. Veterinarska inspekcija nema takve dokaze.

"Nemamo ispravu da je obavljen pregled na trihinelu za meso koje je proizvedeno, za sada", kaže Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Trihinela je potvrđena u 20 kilograma kobasica i slanine od divlje svinje. Provjerom veterinarske ambulante i lovoovlaštenika, utvrđene su nepravilnosti. "To znači da nam ne odgovara broj odstrijeljenih i broj pregledanih svinja", pojašnjava Agičić.

Broj pregleda na trihinelu smanjio se jer je manje svinjokolja, no ima i onih koji su tu obavezu počeli zanemarivati. "Znaju ljudi doći pa reći da ne treba gledati trihinelu jer trihinele više nema, međutim, na žalost svjedoci smo da ta bolest nikada neće izumrijeti", kaže Roman Angebrandt, veterinar.

Na analizu se često šalje tek dio uzoraka, a bude ih i nepravilno uzetih. Javnost je zabrinuta.

Inspektori će provesti i DNK analize, a zbog velikog broja zaraženih, krivac će kazneno odgovarati. Dobra je vijest da se trihineloza danas uspješno liječi i da su trajne posljedice - iznimka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr