Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poslovanje javnih kompanija u prvom kvartalu ove godine bitno se popravilo - od 23 javne tvrtke, njih šest tek posluje s gubitkom.


Podaci o neto dobiti i gubicima 23 javne tvrtke govore kako je uknjižena dobit od 731,38 milijuna kuna, u prva tri mjeseca ove godine. Za razliku od istog razdoblja prošle godine, kad je gubitaša bilo 11, ove godine ih je samo šest.

Vezani članci Grijanje, ilustracija - 1 IZ HEP-Toplinarstva objavili datum početka ovogodišnje sezone grijanja Petrinja nakon potresa Kaos sa računima za struju na Banovini: "Nama od potresa nije ništa došlo, sve do jučer. Kad ono šok!"

>> Hajdaš Dončić: Hipotetski, dobit ćemo novac za Pelješki most

Neto gubitak je u prvom kvartalu iznosio 148 milijuna kuna, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je osjetno smanjenje gubitaka, jer su tada iznosili četiri puta više, odnosno 642,3 milijuna kuna.

Među najboljima je HEP, koji je s prošlogodišnjeg gubitka od 283 milijuna kuna u prvom tromjesječju, ove godine ubilježio u istom periodu dobit od 480,5 milijuna kuna, čemu je sigurno doprinjelo poskupljenje električne energije.

'Rezultati poslovanja iz jednog tromjesečja ne govore puno, ali javna poduzeća nisu prošla kroz proces dubinskih reformi i još se bore s problemima niske efikasnosti, koji bi mogli postati veći ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, čime će se otvoriti proces liberalizacije u pojedinim sektorima, što znači konkurenciju za naše tvrtke', rekao je za Večernji list ekonomski analitičar Splitske banke, Zdeslav Šantić.

Izdavanja za zaposlene u javnim tvrtkama blago su smanjena, a jedna četvrtina ukupnog prihoda sve 23 javne tvrtke (8,5 milijardi kuna), oko 1,8 milijardi kuna, izdvaja sde za plaće i troškove zaposlenih.

Međutim, obveze javnih tvrtki u proteklih godinu dana narasle su za više od tri milijarde kuna i na kraju ožujka bilanca je narasla na 62,34 milijarde kuna.

Od ostalih javnih tvrtki koje su ubilježile značajne prihode treba istaknuti i Hrvatske pošte te Autoceste Rijeka-Zagreb, koje su isto tako iz gubitaša prešle u grupu koja ostvaruje pozitivne prihode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju