Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće političko ljeto

Napetosti oko izmjena GUP-a u Zagrebu: ''Bunio se netko ili ne, što njemu padne na pamet, to će napraviti''

Josip (Foto: Dnevnik.hr)
Josip (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Kad je politika u pitanju, u Zagrebu nema ljetne stanke. Nakon što je ministarstvo graditeljstva nakratko gradonačelniku stopiralo izmjene GUP-a, u skupštini je održana javna rasprava. Gradonačelnik se na njoj nije pojavio.

Vruće političko ljeto u Zagrebu. Gradonačelnik Milan Bandić svim silama želi graditi na velesajmu i hipodromu, pa predstavljanje izmjena GUP-a tempira u vrijeme godišnjih odmora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo 15 minuta nakon pada Pljušte reakcije na pad GUP-a, odmah odgođeno glasanje u Saboru: "Nakon ovoga možda slijede parlamentarni izbori" Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Burna sjednica Nakon Bandićeva govora prekinuta maratonska sjednica Gradske skupštine

Ni on sam u Skupštini se nije pojavio jer je u Fužinama, a u Skupštinu pred ljute građane šalje ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Ivicu Rovisa.

Oporba poručuje da Bandić privatizira Zagreb i svoje interese stavlja ispred budućnosti grada. ''Ovo što on provodi možda ima, recimo, mogućnost da ga nazovemo interesni urbanizam. Interesi gospodina Bandića i njegovih kumova i prijatelja'', rekla je Anka Mrak Taritaš.

''Ako to bude izglasano, mi ćemo izgubiti određene zelene površine i doći će do preizgrađenosti na brojnim parcelama'', smatra Renato Petek, gradski zastupnik iz ''Naprijed Hrvatska''.

Nezadovoljni su i građani. Glasati ne mogu, ali mogu slati prigovore u Gradski ured do 14. kolovoza.

Kako bi ih bilo što više, civilne udruge na internetu pripremile su šprance koje je samo potrebno potpisati.

''Najbolje bi bilo da se šalju preporučeno kako bi se ipak dobila nekakva potvrda, može se naravno odnijeti i direktno u Gradski ured'', rekao je Miroslav Poje iz Inicijative čuvamo naš park.

No mn,ogi sumnjaju da će prigovori išta promijeniti. ''Bunio se netko ili ne, što njemu padne na pamet to će napraviti'', kaže Josip iz Zagreba. Ako skupi podršku većine u Skupštini, odnosno ruke HDZ-a. Oni pak o svemu šute, no Bandićev as u rukavu zove se 13 ruku u Saboru.

Prema svemu sudeći, gradonačelnik Bandić uspio je u svom naumu. Svojim nepojavljivanjem izbjegao je odgovore na teška pitanja, a prostor građanima smanjio je i predsjednik Zavoda za prostorno uređenje svojim opsežnim izlaganjem.

Mogli smo čuti da još ne postoji finalni plan za velesajam iako su nacrti već procurili u javnost, da u Donjem gradu neće nastati anarhija unatoč tome što se već zna gdje su planirane garaže koje za to nemaju dozvolu, da neraspisivanje natječaja za gradnju stadiona nije protivno Zakonu i tako dalje.

Mjesta u skupštini bilo je za još Zagrepčana, a pitanja su uglavnom bila usmjerena na lokalne probleme pojedinih kvartova. Nije bilo velike buke ni prosvjeda pa se čini da je Bandić bitku s građanima dobio. Sada još u ispravnost svojih postupaka mora uvjeriti koalicijske partnere. Dosad je u tome bio prilično uspješan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene