Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'bandića nije briga'

Anka Mrak-Taritaš: Izmjenom GUP-a devastira se Donji grad

Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak -Taritaš upozorila je u srijedu da se izmjenom i dopunom GUP-a Grada Zagreba devastira donjogradski prostor te je poručila da gradonačelnik njegovom brzom i ishitrenom izmjenom šalje građanima poruku da ga nije briga za njihovo mišljenje.

"Ovom izmjenom i dopunom GUP-a devastira se Donji Grad trajno i zauvijek, prenamjenjuje se Hipodrom koji nema odgovarajuće infrastrukture, neki dobri običaji koji su bili u Zagrebu, a to je da struka preispituje pojedina prostorno-planska rješenja i da su za pojedine dijelove potrebni javni natječaji i detaljni planovi - toga više neće biti", kazala je Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Ona je uoči sutrašnje javne rasprave o izmjeni i dopuni GUP-a naglasila da ova izmjena GUP-a znači da će se "u donjogradskim blokovima koji su tradicija Zagreba moći raditi neboderi i da će ispod njih moći doći nekoliko etaža".

Istaknula je da je javna rasprava napravljena u periodu kada u Zagrebu nema nikoga. "Mislim da bi bilo dobro sutra pozvati koreanske turiste da malo čuju i da mi čujemo što oni misle o razvoju Grada Zagreba. Drugim riječima, gradonačelnik šalje poruku svojim građanima: 'Baš me briga što vi mislite, ja točno znam kakvu izmjenu i dopunu GUP-a ja želim'", ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Stanje je alarmantno, izmjena GUP-a je odgovornost i Plenkovića

Ocijenila je da stanje što se tiče izmjena GUP-a alarmantno, dodavši da cilj izmjene nije briga o tome kakav će grad ostati i kako će se razvijati, već je zanima pojedini interes pojedinih investitora.

"Jednako tako poruka je koju gradonačelnik šalje ovom brzom i ishitrenom izmjenom GUP-a svim drugim gradonačelnicima je da ne moraju poštivati zakone i procedure. Ako mi to u Zagrebu možemo, možete i vi u svojim općinama i gradovima", kazala je čelnica GLAS-a.

Smatra i da odgovornost za izmjene GUP-a nije samo gradonačelnikova, već i premijera Andreja Plenkovića.

"Gradonačelnik je u jednoj stabilnoj koaliciji s HDZ-om, što na gradskoj, što na državnoj razini. Ova izmjena GUP-a takva kakva je, ako se nađe sutra na javnoj raspravi i izlaganju pred gradskim zastupnicima, jednako je tako odgovornost HDZ-a i Plenkovića", poručila je Mrak-Taritaš.

ZDS pozdrav treba jasno i glasno osuditi sam premijer

Mrak-Taritaš je rekla da ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji su HOS-ovci uzvikivali u Kninu na proslavi Oluje, treba osuditi sam premijer jasno i glasno.

"Jasno, nedvosmisleno, pozdrav ZDS je pozdrav jednog drugog, fašističkog režima", kazala je. Upitala se također kako to da kada HOS-ovci idu u Bleiburg, a otkad je Austrija donijela zakon, tamo to nitko više ne uzvikuje i tamo mu nije nikakav problem.

"Odgovornost je premijera Plenkovića. To treba osuditi i jasno reći, u krajnjoj liniji donijeti zakon koji predviđa ili velike novčane kazne ili kaznu zatvora", poručila je.

Mrak Taritaš je najavila da će GLAS svoju odluku o tome kojeg će podržati predsjedničkog kandidata donijeti u devetom mjesecu. "Podržat ćemo kandidata koji je od centra prema lijevom, liberalnih uvjerenja, onoga ili onu koji će imati najviše šanse da mogu dobiti Kolindu Grabar-Kitarović", kazala je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene