Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

31-godišnja Miwa Sado u mjesecu prije smrti doradila je 159 prekovremenih sati, sa samo dva slobodna dana. Utjecaj prekovremenog rada na zdravlje zaposlenika problem je s kojim se Japan bori godinama.


Japanska javna televizija izvijestila je da je jedna od njihovih reporterki umrla od prevelikog posla. Politička novinarka, 31-godišnja Miwa Sado, u mjesecu prije svoje smrti odradila je 159 prekovremenih sati sa samo dva slobodna dana u mjesecu, a onda je umrla od zatajenja srca u srpnju 2013. godine. Detalji o njezinoj smrti objavljeni su tek ovaj tjedan iz poštovanja prema njezinoj obitelji.

Vezani članci Pavle Kalinić Pavle Kalinić otkrio koga bi volio vidjeti na čelu Zagreba nakon izbora, državni vrh pozvao na komemoraciju Bandiću Milan Bandić Pristižu reakcije na smrt Milana Bandića, Peđa Grbin izrazio sućut obitelji i poručio: "Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest"

Japan se godinama bori s problemom utjecaja prekovremenog rada na zdravlje zaposlenika. Vladina studija objavljena prošle godine pokazala je da je jedan od pet radnika izložen riziku od smrti. Prekovremeni radni sati toliko su velik problem da čak postoji i riječ za smrt koja nastupi kao njihova posljedica: karoshi.

Iako je 31-godišnjakinja umrla prije 4 godine, detalji smrti nisu bili poznati u javnosti do ovog tjedna kada ih je odlučio objaviti njezin bivši poslodavac. Očekuje se da će njezina smrt povećati pritisak na japanske vlasti da se pozabave velikim brojem smrtnih slučajeva koji se pripisuju velikoj količini posla jer ovo nije prvi takav slučaj.

Matsuri Takahashi imala je samo 24 godine kada se ubila u travnju 2015. godine, a dužnosnici su utvrdili kako je do nesretnog događaja doveo stres zbog prevelikog broja prekovremenih radnih sati. U mjesecima prije smrti radila odrađivala ih je više od 100, piše Guardian.

Njezin slučaj pokrenuo je debatu na nacionalnoj razini o japanskoj kulturi rada koja često prisiljava radnike na prekovremeni rad kako bi pokazali svoju predanost poslu, čak i ako ima malo dokaza da takav pristup povećava produktivnost.

Prijedlog je japanske vlade da se broj prekovremenih sati ograniči na 100 mjesečno i da se uvedu kazne za tvrtke koje dozvoljavaju prekoračenje limita. Kritičari kažu kako će i s ovim mjerama radnici i dalje biti u opasnosti.

Istraživanja pokazuju da japanski radnici rade duže od svojih kolega u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim razvijenim zemljama. U 2015. godini Japanci su u prosjeku koristili samo 8,8 dana godišnjeg odmora.