Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga ‘Drugo more’

'Privođenje narušilo integritet umjetnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga ‘Drugo more’ poručila je da je policijskim uviđajem u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti gdje je izveden performans Janeza Janše ‘Življenje (v nastajanju)’ i njegovim privođenjem na obavijesni razgovor narušen integritet umjetnosti.

Ta je udruga organizator festivala izvedbenih umjetnosti ‘Zoom’ u Rijeci u sklopu kojega je u ponedjeljak u MMSU izveden spomenuti performans Janeza Janše tijekom kojega su posjetitelji mogli rezati škarama hrvatsku zastavu.

Pročitajte i ovo Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti" Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji koju je sazvala udruga povodom privođenja Janeza Janše bili su riječki umjetnici, profesori s fakulteta i sudionici konferencije ‘Performance Studies International’, koja se održala paralelno s festivalom. Član te udruge Davor Mišković istaknuo je da je policijskim očevidom narušen integritet umjetničkoga rada i kulturnih ustanova, kao i uzimanjem elemenata izložbe iz muzeja kao materijalnih dokaza.

>> Obavljen obavijesni razgovor s Janezom Janšom

>> Janez Janša: Rezanja hrvatske zastave je dio umjetničkog djela

Predsjednik organizacije ‘Performance Studies International’ Edward Scheer, izrazio je potporu Janezu Janši rekavši da je za povijest umjetnosti tradicionalno propitivanje simbola i sumnja u pravo značenje slika. Istaknuo je da su umjetnici i znanstvenici dužni podržati slobodnu razmjenu ideja i slobodu izražavanja sviju.

Profesor na riječkom Filozofskom fakultetu Elvio Baccarini rekao je da se u incidentu s hrvatskom zastavom, koja je bila eksponat na izložbi, pomiješalo ljudsko djelovanje prema simbolima s djelovanjem prema živim bićima. Smatra da svaka slobodna zajednica treba poštovati gotovo apsolutnu slobodu umjetnosti, koja pak mora štititi integritet živih bića, dok se prema simbolima, kao što je zastava, ne smiju postavljati granice propitivanja, što bitno razlikuje slobodarske od fundamentalističkih zajednica.

Profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Goran Sergej Pristaš optužio je medije da se bave ‘proganjanjem umjetnika, a ne interpretacijom njegova djela’.

'To je za kaznenu prijavu. Nije umjetnost ako se kroz takozvanu umjetnost potiče, razvije i njeguje kultura razaranja', rekla je premijerka Jadranka Kosor. S jedne strane, zakon je jasan. Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. S druge strane, povrijeđeni umjetnici tvrde da im festival jamči slobodu umjetničkog izražavanja. Gdje je onda granica?

'Umjesto da se kažnjava čovjeka, političara koji je otišao i otuđio umjetničko djelo iz muzeja suvremene umjetnosti i donio ga na press konferenciju HDZ-a i pokazao kao dokaz kaznenog djelovanja umjetnika. Dakle, čovjeka koji ulazi u muzej i krade umjetničko djelo, umjesto da njega proganja kazneno, proganja umjetnika koji nudi na razmišljanje naša uvjerenja', rekao je Marin Blažević, profesor na ADU Zagreb. (I.I. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene