Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada je manipulirala s javnošću'

'Pahorov sporazum loš i za Sloveniju i za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Janez Janša rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju da će arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora ako se zaključi na pregovaračkim osnovama koje je potvrdila vlada premijera Boruta Pahora biti loš i za Sloveniju i za Hrvatsku i za Europsku uniju 'ako se ne popravi'.

'Slovenija bi mogla ostati bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more, te nakon toga blokirati hrvatski ulazak u EU, a to bi dovelo do svađa u Sloveniji tko je kriv za gubitak mora, te svađe dvaju naroda, odnosno Slovenaca i Hrvata', rekao je Janša te dodao da će zato njegova stranka vjerojatno dati potpise svojih zastupnika kako bi se arbitražni sporazum nakon što bude potpisan i parafiran u parlamentima opozvao na referendumu. 'Pahorova vlada manipulirala je s javnošću ovih dana tijekom prihvaćanja pregovaračkih polazišta za razgovore o arbitraži jer arbitraža kakva je prihvaćena ne jamči Sloveniji da će zadržati kontakt s otvorenim morem', zaključio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Slovenija u položaju Irske

Janša je rekao da je Pahorova vlada umjesto jednogodišnjeg roka za donošenje arbitražnog rješenja sama predložila trogodišnji rok, što znači da će pravorijek o granici biti poznat nakon njezina mandata. Hrvatska će vjerojatno već iduće godine završiti tehničke pregovore s EU, a Slovenija će o njezinom pristupnom ugovoru morati odlučivati 2011., te bi se ako bi to odbila, odugovlačila ili blokirala Hrvatsku putem referenduma na kojemu bi se glasovalo o ratifikaciji, to moglo tumačiti kao 'osveta', a Slovenija bi se našla u položaju Irske koja je zadržavala ratifikaciju LIsabonskog ugovora, pojasnio je Janša.

>> Ekskluzivno: Dokument o arbitraži

Čelnik slovenske oporbe rekao je da je Pahorova vlada manipulirala javnošću predstavljajući arbitražni okvir jer je prema tom okviru određeno da će se najprije određivati granica u Piranskom zaljevu, a tek onda na osnovi toga o 'poveznici Slovenije s otvorenim morem'. Ta formulacija o poveznici s morem je po Janšinim riječima previše neodređena i ne jamči da će Slovenija 'zadržati teritorijalni izlaz na otvoreno more' koje je po njegovim riječima imala prilikom osamostaljenja. Najviše što bi Slovenija prema arbitraži mogla dobiti bilo bi rješenje iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan ili čak kondominij u Piranskom zaljevu, što ne odgovara slovenskim interesima, rekao je Janša koji se bori za mogućnost da Slovenija u Jadranskom moru proglasi i svoju ekonomsku zonu.

Ne čudi ga potpora Tuerka

Janša je rekao da 'svaka pametna država pregovara s maksimalnim zahtjevima', te da je Pahorova vlada učinila suprotno. Što se tiče potpore koju je Pahoru i arbitražnom okviru dao predsjednik države Danilo Tuerk, Janša je rekao da ga to ne čudi. 'Predsjednik je dosljedan, on je kao stručnjak za međunarodno pravo u jednoj svojoj knjizi napisao da je Slovenija zemlja u nepovoljnom geografskom okruženju', rekao je Janša, ustvrdivši da je tako i predsjednik države kao profesor međunarodnog prava ranije djelovao na slabljenju slovenskih pozicija glede granice na moru jer se zemlje koje se nalaze u nepovoljnom geografskom okruženju mogu pozivati na institut neškodljiva prolaza na otvoreno more, ali ne i zahtijevati epikontinentalni pojas ili ekonomski pojas na moru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene