Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janić: Markač se zauzimao za istrage zločina i kažnjavanje počinitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik hrvatske Specijalne policije Zdravko Janić izjavio je u na haškom suđenju trojici generala da je optuženi Mladen Markač upozoravao hrvatske specijalce na poštivanje ratnog prava i vojne discipline prije i nakon Oluje te se zauzimao za istrage o počinjenim zločinima.

"U tom je smislu (Markač) bio jako rigorozan", rekao je Janić koji je u Oluji u ljeto 1995. godine bio zapovjednik protuterorističkih snaga, podređen tadašnjem zapovjedniku Specijalne policije Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To je neodgovorno" Davor Bernardić poručio: "Mariću nije bio sužen manevarski prostor kad je spašavao tajkunske tvrtke" Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Povećanje trošarina? Marić o najavi poskupljenja cigareta i alkohola: "To nije iskomunicirano s Ministarstvom financija..."

Janić je potvrdio izvješća MUP-a prema kojima je za 1995. godinu pokrenuto 347 stegovnih postupaka od 2011 djelatnih pripadnika Specijalne policije te 349 od 2464 pripadnika pričuvnog sastava.

Nije, međutim, znao koliko je istraga rezultiralo podizanjem optužnica.

Argumentirajući u prilog tvrdnji da se Markač zauzimao za kažnjavanje počinitelja zločina i kršenja ratne stege, Janić je naveo primjer iz rujna 1995. kada je optuženi general zatražio da se ispitaju navodi po kojem su četvorica specijalaca zapalila kuću i štalu u selu Potkorina.

Utvrđeno je da je to učinio specijalac Ivan Kovač, dok ostala trojica nisu sudjelovala, pa je on kažnjen razrješenjem s dužnosti vođe grupe i oduzimanjem 10 posto plaće.

Drugi primjer je Markačev dolazak u selo Ramljane 26. kolovoza 1995. godine nakon dojave da su u paležu kuća i obiteljskih objekata također sudjelovali specijalci. "Pitao je kako su se kuće zapalile i nije bio zadovoljan što se to dogodilo", rekao je Janić koji je istragom utvrdio da je do požara došlo zbog korištenja raketnih bacača u okršaju s preostalim pripadnicima tzv. krajinske vojske pa nije bilo razloga za poduzimanje stegovnih postupaka.

Janić je posvjedočio da je paleži kuća i gospodarskih objekata bilo i nakon oslobađanja Donjeg Lapca 5. kolovoza, no za to je okrivio pripadnike Hrvatske vojske, Zbornog područja Gospić koji su u to mjesto došli nakon specijalaca.

"O tome sam razgovarao s časnicima HV-a i tražio da to prestane, a sadržaj razgovora prenio sam i Markaču", rekao je Janić.

Da je Specijalna policija činila sve kako bi se održala vojna disciplina i poštivalo ratno pravo Janić je dokazivao i Markačevom zapovijedi iz studenog 1995. u kojoj od svih jedinica specijalne policije traži da se ponašaju "uljudno i zakonito" te sličnim zapovijedima tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Također je istaknuo da su pripadnici Specijalne policije u sklopu obuke pohađali seminare o međunarodnom ratnom pravu, a svaki je pripadnik dobio i osobni primjerak priručnika o pravilima ponašanja za borce.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene