Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreativna rješenja

Jandroković o sukobu zbog Pupovca: "Zbog jednog odbora ne padaju vlade"

Gordan Jandroković izjavio je da nesuglasice oko imenovanja Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina neće ugroziti stabilnost vladajuće koalicije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u srijedu da prijepori oko prijedloga da se Milorad Pupovac (SDSS) imenuje predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ne mogu ugroziti vladajuću koaliciju HDZ-a i DP-a.

"Zbog jednog parlamentarnog odbora ne padaju vlade, tražiti ćemo rješenja koja će biti prihvatljiva i za koalicijske partnere i za zastupnike nacionalnih manjina kroz razgovor, kroz pregovore”, izjavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima klubova zastupnika.

Očekuje nakon europskih izbora i s početkom rada Sabora da će se pronaći odgovarajuće rješenje. „S obzirom na to da su stavovi dosta suprotstavljeni biti će važno pronaći kreativna rješenja”, kazao je Jandroković, ne želeći precizirati o kakvim „kreativnim rješenjima” je riječ.

Pročitajte i ovo Plenković primio izaslanstvo Svjetske taekwondo federacij - 1 플렌코비치 Plen Ko Vić primio izaslanstvo Svjetske taekwondo federacije: Fotografije ne smijete propustiti

Naglasio je da treba pronaći rješenja koja će čuvati dostojanstvo zastupnika i voditi računa o političkoj volji i političkim stavovima klubova zastupnika. „Svjesni smo o različitosti u vladajućoj koaliciji i zato je važno razgovarati, vjerujem da to pitanje nije takvih dimenzija da ne bi mogli pronaći rješenje”, poručio je.

Prognozirajući ishod europskih izbora, Jandroković je kazao kako očekuje da će HDZ pobijediti, imati više mandata nego na prošlim izborima za Europski parlament i u postotku biti značajno ispred onoga tko će biti na drugom mjestu.

„Imamo vrlo kvalitetnu listu, dokazali smo se u europskim temama, tamo trebaju ići ljudi koji dobro poznaju europske politike i odnose snaga u Europskom parlamentu i koji znaju što znači Europska unija za Hrvatsku”, rekao je. Što se tiče predsjedničkih izbora dodao je da će se o tome razgovarati nakon europskih izbora i ponovio da osobno nije zainteresiran za tu poziciju.

Osvrnuo se i na priznavanje Palestine od strane Slovenije, kazavši da što se tiče Slovenije treba pitati njihove dužnosnike koji im je bio motiv, a što se tiče Hrvatske, koliko zna, to nije opcija te uputio novinare na Ministarstvo vanjskih poslova za više detalja.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice 52 točke

Predsjednik Sabora izvijestio je kako su 52 točke na dnevnom redu predstojeće sjednice Sabora koja počinje idućeg tjedna u srijedu aktualnim prijepodnevom. Šesnaest točaka je preneseno iz prošlog saziva, a ostale su novi prijedlozi Vlade ili zastupnika.

Na Predsjedništvu je bilo riječi i o rasporedu sjedenja zastupnika u Hrvatskom saboru, smještaju klubova zastupnika i dinamici preseljenja Sabora. Na natječaj za obnovu Sabora javio se jedan izvođač, hrvatska građevinska tvrtka, procijenjena vrijednost radova je oko 71 milijun eura a radovi bi trebali trajati 36 mjeseci, kazao je Jandroković. Dodao je da dinamika preseljenja ide po planu, da će jedan dio namještaja biti preseljen u novi prostor, Hrvatsko vojno učilište na Črnomercu, a dio u zgradu Vjesnika.

Pročitajte i ovo Policija na tiskovnoj konferenciji prezentirala zaplijenjeno oružje - 11 Sve im je oduzeto FOTO Policija pronašla nevjerojatan arsenal: Sedam osoba skrivalo dovoljno oružja za manju vojsku

Na novoj lokaciji bit će nešto skromnije nego što je to ovdje, ali bit će dobri uvjeti za rad svih klubova zastupnika, odbora i svih tijela Hrvatskog sabora, istaknuo je.

Kako je ranije najavljeno, Sabor će zasjedati od utorka do petka, od 9,30 do 19,30 sati osim u slučaju „velikih rasprava” kao što je primjerice proračun ili neki važan zakon kada će raditi dulje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene