Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Hrvatskog sabora smatra kako bi bilo dobro da se nastavi praksa po kojoj su predsjednici države dolazili nazočiti i uveličati konstituirajuću sjednicu Sabora.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da ne razumije predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je najavio da neće doći na prvu sjednicu novog saziva Hrvatskog sabora, istaknuvši kako bi bilo prirodno da je on tamo.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović optužio MORH za curenje informacija i uputio savjet premijeru: "Ako možeš, leti, to je dobro za strah i za živce" Marijana Puljak Puljak odgovorila Milanoviću: "Njegove izjave govore o njemu, a ne o nama". Ima poruku i za premijera

"Ne razumijem predsjednika Republike. Vidim da je najavio i neke druge korake, očito ima neki drugi koncept pozicije predsjednika. Neka ga javno obrazloži, pa ćemo i o tome razgovarati, ako treba", rekao je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je kako bi bilo dobro da se nastavi praksa po kojoj su predsjednici države dolazili nazočiti i uveličati konstituirajuću sjednicu Sabora, tim više što predsjednik Republike saziva prvu konstituirajuću sjednicu Sabora.

"Meni se čini da bi bilo vrlo prirodno i normalno da je on tamo", ocijenio je Jandroković.

O tome do sada nije dobio službenu obavijest iz Ureda predsjednika tako da ne zna koji su pravi razlozi zbog kojih Milanović neće doći na sjednicu Sabora.

Upitan je li pročitao Milanovićevu objavu, u kojoj kao razlog nedolaska navodi domenu njegova shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora, odnosno položaja neovisnosti o predsjedniku, Jandroković je odgovorio da je pročitao ali mu je teško shvatljivo takvo razmišljanje.

"Mi smo država 30 godina, postoje određeni dobri običaji i tradicija. Smatram da ju treba čuvati i bilo bi puno bolje da predsjednik Republike dođe na ovaj svečani čin", istaknuo je.

Podsjetio je kako je to deseti saziv Sabora po redu, odnosno da smo u 30 godina samo deset puta imali takav događaj i takvu svečanu sjednicu.

"To je trenutak u kojem svjedočimo zajedništvu nacije i suradnji institucija te iskazujemo poštovanje jedni prema drugima. To je trenutak koji je po svojoj važnosti kao i inauguracija predsjednika Republike. Smatram da svi trebamo biti na takvim prilikama i zajedno obilježiti te svečane trenutke", poručio je Jandroković.