Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog sukoba interesa

Jandroković: Bilo bi moralno da Jakovina sam ponudi ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HDZ-a su danas poručili kako bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku zbog duga tvrtke kojoj je direktor i vlasnik te sukoba interesa u kojemu se našao, dok iz SDP-a brane svoga ministra, iako SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec smatra da se Jakovina našao u sukobu interesa.

'Bilo bi moralno da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sam ponudi ostavku, a ako ne, od premijera bi bilo politički odgovorno da ga smijeni', izjavio je novinarima HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković uoči popodnevne sjednice Hrvatskog sabora.

Naglasio je kako nema nikakve dileme da se Jakovina našao u sukobu interesa, te da je, osim što nije prijavio dug tvrtke i ispunio zakonsku obvezu da po imenovanju na ministarsku dužnost prenese upravljačka prava nad tom tvrtkom na treću osobu, 'pokazao i izostanak etičnosti'.

'To je sukob interesa', kratko je slučaj ministra Jakovine komentirala potpredsjednica Sabora iz redova SDP-a Dragica Zgrebec.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

>> Milanović o Jakovini: Mene zanima je li tu bilo išta nemoralno ili kažnjivo

Po mišljenju njezinog stranačkog kolege, također potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, taj bi slučaj bio sporan kada Jakovina dulje vrijeme ne bi riješio to pitanje.

'Mislim da on na tome radi, dužnost mu je da to pitanje riješi što prije. Bitno je samo hoće li ministar Jakovina srediti sve po zakonu, to se od njega očekuje, a sve drugo bilo bi neprihvatljivo', rekao je Stazić.

Naglasio je kako nije Jakovina osobno dužan Hrvatskim vodama, čiji je član Uprave, nego njegova tvrtka, te da je to velika razlika, istaknuvši kako, koliko je shvatio, ministar namjerava prodati tu tvrtku čim nađe kupca i od prodaje vratiti dugove.

Na upit novinara kako tumači stav HDZ-a da je Jakovinina ostavka jedino rješenje, Stazić se nasmijao i novinarima uzvratio protupitanjem: 'To vama nije duhovito?'.

Za čelnika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara, ministar Jakovina našao se u dvostrukom sukobu interesa.

Pojasnio je kako, osim što se 'evidentno našao u sukobu interesa', Jakovini u prilog ne ide ni činjenica da taj njegov sukob interesa nitko ne može utvrditi, budući da za taj posao nadležno povjerenstvo ne funkcionira dulje od godinu i pol dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene