Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je rekao da predstoji održavanje referenduma o izmjeni izbornog sustava ako je Građanska incijativa "Narod odlučuje", kako tvrdi, prikupila dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za raspisivanje referenduma.

Galerija


Nakon što je ta inicijativa u utorak na Facebooku objavila da je skupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma, Jandroković je pojasnio da slijedi procedura provjere vjerodostojnosti i broja potpisa.

Vezani članci Narod odlučuje (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kuščević: ''Narod odlučuje nije se prijavio za uvid u nevaljane potpise''

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

"Vlada će zadužiti resorno Ministarstvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa i ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljan broj, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma", izjavio je Jandroković novinarima na Mirogoju, gdje su položeni vijenci u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Procedura je jasna i nije važno da li ja ili netko drugi pristaje na održavanje referenduma, odgovorio je Jandroković na pitanje pristaje li na promjene što se tiče izbornog praga od četiri posto i izbora svega 120 zastupnika.

Odbacio je i nagađanja da SDP i HDZ razgovaraju o izmjeni zakona referenduma.

"Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori, ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na ovakav način. Naš je stav je da razgovarati možemo, ali ćemo sigurno tražiti nefiksnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasanje", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li tražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti drugog referendumskog pitanja inicijative Narod odlučuje vezano za manjine, Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali. "Tek kad dobijem potpise i kada prođe procedura, tada ćemo o tome donijeti odluku", rekao je predsjednik Sabora.

Sakupljene potpise komentirao i Premijer

Objavu inicijative "Narod odlučuje" komentirao je i premijer Plenković.

"Referendum su jedna velika demokratska vrednota našeg političkog sustava i sustava drugih zemalja. Idemo korak po korak. Najprije ćemo vidjeti jesu li ti potpisi prikupljeni, a nakon toga će se sve sagledavati s niza aspekata. Bitno je da vidimo jesu li ta pitanja, onako kako su formulirana, u skladu s Ustavom", rekao je premijer Plenković.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je pak da je škakljivo na referendumu odlučivati o manjinskim pravima.

Što se tiče ustavnosti referendumskih pitanja, Kuščević je rekao da će čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

"Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama. Te stvari treba dobro urediti", rekao je ministar ispred Vlade.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava.

"Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Skupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava počelo je 13. svibnja, a završeno je u nedjelju.

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. (Hina)