Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li nade?

Jakovina: Nakon ulaska u EU neće moći opstati svi naši poljoprivrednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Vukovaru kako nakon ulaska Hrvatske u EU neće moći opstati svi koji se danas u Hrvatskoj bave poljoprivredom.

'Neki će morati promijeniti svoj primarni način proizvodnje i preorijentirati se na nešto drugo, ali sam siguran da će većina poljoprivrednih proizvođača koji žive, privređuju i stvaraju dohodak isključivo u poljoprivredi imati prostora za širenje i poboljšanje svoje proizvodnje', izjavio je Jakovina nakon što je otvorio 5. vukovarski etno sajam.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Na pitanje novinara o nadoknadi štete poljoprivrednim proizvođačima zbog elementarnih nepogoda koje su ih zadesile ove godine, Jakovina je poručio kako novčanih obeštećenja, kakvih je bilo do ove godine, više neće biti.

'Mislim da smo vrlo jasno rekli da obeštećenja u novčanim sredstvima kao takih, koja su bila prošle godine, neće biti jer smo limitirani sredstvima i jer mislimo da to nije dobar model', kazao je ministar dodajući kako u ministarstvu rade na novom modelu osiguranja za poljoprivrednike.

>> Ministar Jakovina o zaraženom mesu: 'Nema razloga za paniku'

'Za iduće razdoblje pripremamo sasvim drugačiji sustav osiguranja za poljoprivrednike tako da ako se i dogode elementarne nepogode, više ne govorimo o intervenciji države kroz neku nadoknadu štete nego govorimo o tržišnom odnosu gdje će poljoprivredni proizvođač, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obrt ili tvrtka moći na osnovu svoje plaćene police koja će pokrivati sve rizike u poljoprivredi naplatiti dio ili ono što je trebao dobiti kroz tu policu', pojasnio je.

Govoreći o stanju u mljekarstvu, rekao je kako se dio farmi u Hrvatskoj zatvara što, ocijenio je, svakako nije dobro.

'Trudimo se preokrenuti negativni trend ali dio tih farmi se ne bi mogao održati čak i da je cijena otkupnog mlijeka nešto veća od postojeće. Dio proizvođača se nije u svojim projektima ponašao poduzetnički, nisu dobro planirali vlastitu proizvodnju i kod njih bez restrukturiranja i promjena neće biti mogućnosti nastavljanja djelatnosti kojom se bave', istaknuo je Tihomir Jakovina.

Napomenuo je kako s druge strane postoje proizvođači koji su se prilagodili na vrijeme i bez obzira koliko je teško, održavaju proizvodnju i proizvode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene