Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju u Dnevniku Nove TV

EKSKLUZIVNO Jakovina objasnio zašto je tajio kupca svoje propale tvrtke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za Dnevnik Nove TV dao je ekskluzivan intervju.

Što je s TJ Promom?

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

TJ Prom je prodan novom vlasniku.

Zašto ste vi tajili tko je kupio vašu tvrtku?

Poslovni odnos sa sadašnjim vlasnikom, gospodinom Koporčićem, nije trebao biti objavljen prije nego što je uknjižen u sudski registar.

Zašto je to bila tajna?

Nije bila tajna. Pazite, ako iz dana u dan traju napadi, neargumentirani napadi na mene, nisam trebao i osjećao potrebu izložiti gospodina koji je uzeo tvrtku istom tretmanu.

Zašto bi netko kupio tvrtku koja je u minusu i u gubitku? Takvih tvrtki ima na tisuće u Hrvatskoj.

Odlično pitanje. Zato što moja tvrtka nije 'fikus' tvrtka, koja je imala telefon i neki mali temeljni kapital. Mi smo ulagali u tvrtku i imamo vrijedne nekretnine. Mi nismo bili ni Fimi Media, ni Masol ni ostale tvrtke koje su radile milijunske poslove.

Kako ste došli do tog duga od 150 tisuća kuna?

Dogodi se da niz neplatiša jednostavno napravi situaciju spirale zaduženosti. Ako pri tome i značajno ulažete, a mi smo ulagali u imovinu tvrtke, gradili smo poslovni prostor uz ne tako povoljne kamate kredita s kojima smo to radili desi se da jednostavno niste najbolji u poslovanju. To je jedini razlog.

>> On je kupio posrnulu Jakovininu tvrtku, iskeširao 400.000 kuna!

Da razjasnimo onaj kredit koji vam je dala jedna osiguravajuća kuća, gospodin Pavelić je poslije postao upravitelj Hrvatskih šuma. Je li to bilo vraćanje usluge?

Mi smo taj kredit uredno vratili. Rezultati u ovoj 2012. godini govore da je on bio dobar izbor i da nije bilo vraćanja usluge.

Vi kažete da vam netko podmeće. Tko je taj tko vam podmeće i zašto bi netko imao nešto protiv vas i protiv uvođenja reda?

Ako nema isplate potpora bez kontrole, ako nema više kupovina Planinskih, onda imate niz neprijatelja i niz ljudi koji ne odobravaju takav način rada.

Znači onda ste nekom stali na žulj?

Pa svi oni kojima red, rad i odgovornost u sustavu su na neki način neistomišljenici i protivnici onoga što radimo.

Kako vam se mogao dogoditi takav propust? To je zaista početnička greška.

Čovjek uči dok je živ.

Što vam je rekao premijer na sve to? Koja je bila njegova reakcija?

Obavio sam razgovor s premijerom, do u detalje sam ga upoznao sa situacijom i tu nije bilo sukoba interesa, nije bilo, osim propusta, ničega zbog čega bih trebao biti odgovoran.

Prekršili ste zakon. Ne možemo to baš nazvati propustom.

Neznanje nije opravdanje. Trebao sam iščitati taj zakon i na vrijeme prebaciti upravljačka prava na odvjetnički ured ili nekoga drugoga.

Je li vam možda palo na pamet da ponudite premijeru mandat na raspolaganje?

Na početku cijele afere sam ozbiljno razmislio o svim opcijama. Jedna od njih je uključivala i podnošenje ostavke, ali za to, uz detaljnu analizu, nije bilo dovoljno razloga. Neargumentirani napad u medijima nije nešto zbog čega bih ja trebao dati ostavku. Ja radim svoj posao dobro, radim ga pošteno, radim ga u skladu sa zakonom.

Tko će vama sad više vjerovati?

Moji rezultati, rezultati rada mene kao ministra i moga tima su moja najveća vjerodostojnost.

Ministrica Holy, na njezinom se slučaju navodno ljestvica podignula vrlo visoko. Vi ste imali propust za koji ste i sami priznali da je propust. Mislite li onda da za sve ministre u Vladi ne postoje jednaki kriteriji?

Ono u čemu bih u svakom slučaju ponudio mandat na raspolaganje bilo bi da sam bilo što krivo napravio u polju ministarstva.

Kakav je vaš trenutni položaj u Vladi?

Ja sam ministar u Vladi Republike Hrvatske i odgovorno radim svoj posao. Imam i razumijevanje i potporu svojih kolega ministara u Vladi, samog premijera i tako ću i nastaviti raditi.

Vlada svaki dan govori kako uvodi reda, kako čisti, kako svi moraju poštovati zakone i vama se dogodi propust.

Napravio sam taj propust, ali stojim iza toga da svoj posao radim odlično, da ga radim odgovorno, da ga radim u skladu sa zakonom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene