Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pljušte reakcije sa svih strana

Nakon premijera i predsjednice, i predsjednik Hrvatskog sabora najoštrije osudio Tajanijevu izjavu: "To je sramotno"

Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Antonio Tajani (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković i Antonio Tajani (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Stižu brojne reakcije na govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je u svom jučerašnjem govoru dijelove Hrvatske proglasio talijanskim.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

"Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije", poručila je Predsjednica.

Blaženko Boban: "Dalmacija je kolijevka hrvatstva"

Na upit DNEVNIk.hr-a oko izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija, reagirao je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

"Najoštrije osuđujem ovu izjavu i izjave ovakve vrste ma od koga dolazile. Neka je svima jasno, Dalmacija je koljevka hrvatstva samim tim je bila, sada je i biti će do vijeka nedjeljivi hrvatski prostor", rekao je Boban.

Jandroković osudio izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković najoštrije je u ponedjeljak osudio kao neprimjerene izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe dan ranije u Basovizzi pokraj Trsta.

"Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljanju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije", navodi se u priopćenju predsjednika Sabora.

"Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija", poručio je Jandroković.

"Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe. U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe", navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

Premijer, Vlada i HDZ najoštrije osuđuju Tajanijevu izjavu

Članovi vrha HDZ-a kažu da ne mogu vjerovati da su takve riječi izašle iz usta nekoga na poziciji predsjednika Europskog parlamenta. Premijer Andrej Plenković je rekao da se čuo s Tajanijem i tražio dodatno pojašnjenje.

U Tajanijevim riječima neki članovi HDZ-a vide kampanju za Europski parlament, ali smatraju da tako nešto nije smio izgovoriti.

''Najoštrije i osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja određenim svojim elementima ima natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma. I Hrvatska vlada i HDZ se tome najoštrije protive'', rekao je premijer Andrej Plenković.

''Odavanje počasti i sjećanje na žrtve je civilizacijski čin koji bi trebao biti vezan za ideju pomirbe i suživota. Jučer se javio revizionizam kakav je neprihvatljiv osobito kad dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja Europski parlament, instituciju EU koja je nastala na tome da se rat i strahote više ne ponove'', komentirala je ministrica vanjskih i eruopskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Dodala je da je sada na Parlamentu da se o tome očituje, a izbjegla je odgovor na pitanje hoće li se tražiti ostavka Tajanija.

''Ništa me više ne može iznenaditi'', komentirala je HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica i dodala da je izjava za svaku osudu. ''To je relikt drugog vremena'', dodala je i podsjetila da je u tijeku izborna kampanja, a da Tajanijeva stranka ne stoji dobro. ''Narod Dalmacije i Istre se još dobro sjeća talijanskog terora'', rekla je.

Na pitanje treba li tražiti njegovu ostavku rekla je da je izjava za osuditi, ali da je teško reći što će biti sa zahtjevom za ostavku jer je Parlament na kraju mandata.

„Povodom istupa predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzi, želim jasno osuditi njegovu nesmotrenu izjavu o tzv. talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Dodao je kako je njegova izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a te je ceremoniju iskoristio u predizborne svrhe. 

"Od danas g. Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta", zaključio je Jakovčić.

Oštre reakcije i iz SDP-a

''To je stvarno sramotan istup. Pokazuje koliko su 'veliki europejci' spremni ići daleko u borbi za glasove'', komentirala je za DNEVNIK.hr europarlamentarka Ruža Tomašić.

Dodaje da Tajani inače propagira dobrosusjedske vrijednosti, ali se sad, ponesen izborima, prebacio na imperijalizam i velike nacionalne projekte. Najavila je da će ga poslijepodne na sjednici osobno pitati da pred svima kaže što je time mislio. Najavila je i prosvjedno pisamo. ''To je nedopustivo i ne može proći tek tako'', zaključila je Tomašić.

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija, kojeg je ranije i sam često kritizirao zbog populizma'', komentirala je SDP-ova zastupnica u Parlamentu Biljana Borzan.

"Istra i Dalmacija povijesno su hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti'', poručio je Tonino Picula.

Brkić: Ne daj Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri kao što su je vodili fašisti

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić osudio je u ponedjeljak revizionističku izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o Istri i Dalmaciji poručivši: "ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri".

"Hrvatski narod jako dobro zna povijest koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je Brkić novinarima prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o Tajanijevoj izjavi.

Poručio je i da Tajani te svoje ideje "prodaje negdje drugdje jer u Hrvatskoj to mu neće proći".

"Ovo je Hrvatska država, za nju je puno krvi palo palo. Stvorena je u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji i hrvatski narod to sigurno neće dozvoliti. On ako mu to prolazi neka prodaje u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj neće", kazao je Brkić.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi. Govor je pozdravima "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene