Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekipa Provjerenog u stanu

Prodaje jod bez deklaracije i računa: "Nemam se što ja vama pravdati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Vrhovec, preko tajne grupe na Facebooku koja ima 10.000 članova prodaje jod te bolesnima sama propisuje terapije.

Jadranka Vrhovec iz Križevaca prodaje otopinu joda, propisuje doziranja, liječi od karcinoma do autizma.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Bez računa, bez deklaracije. One koji postanu sumnjičavi pa postave pitanja jednostavno blokira. Ekipu Provjerenog primila u stan uz zabranu snimanja, ali tijekom razgovora su shvatili da ona njih tajno snima.

Gdje nabavlja jod, zašto ga prodaje bez deklaracije, odakle joj stručnost da se igra liječnika - tko postavi takva pitanja - biva blokiran! Za sebe kaže da se bavi poljoprivredom i da ima OPG. Tvrdi kako za sve ima papire. Papire koje nije željela pokazati. Kaže, nema se ona što pravdati.

Tržišna inspekcija je utvrdila da krši zakon. Agencija za lijekove tvrdi isto. Ministarstvo poljoprivrede poručuje kako je OPG prijavila prije dva mjeseca, a o jodu, nemaju nikakve informacije.

Ekipa Provjerenog nekoliko puta se provezla kraj kuće za koju im je rečeno da je u vlasništvu izvjesne Jadranke Vrhovec odnosno Jadranke Dugine, kako se još predstavlja. Osim građevinskih radnika koji obnavljaju njezinu kuću, nikoga nisu vidjeli. Zvali su ponovo, treći put. Nakon posljednjeg razgovora, zatekli su je ispred kuće.

„Gledajte ja imam punu kuću radnika, zid mi je srušen ja sad ne mogu unutra o tome nešto previše“, kazala je ekipi Provjerenog Jadranka.

Čudotvorna izliječenja

Internet bruji o njezinim čudotvornim izlječenjima. I to otopinom joda.

„Ne radim ga ja, već laboratorij“, kaže Jadranka koja ne želi otkriti o kojem je laboratoriju riječ jer ih „ne želi dovoditi u probleme“.

Iako je ekipu Provjerenog odbila primiti, obećala je da će se s njima vidjeti za par dana.

U međuvremenu Provjereno je razgovaralo s nekima koji su od nje naručili jod.

„Obratila sam se gospođi da naručim taj jod, naručila sam u iznosu od 400 kuna, dva decilitra toga joda. Kroz dopisivanje s njom sam shvatila da je jod kontaminiran, da nije pohranjen kako bi trebao biti, da dolazi neispravan i tako neke slučajnosti koje su zvučale kao da doslovno, realno kupujem prevaru i da ću biti prevarena i nije mi se dalo riskirati sa mojim zdravljem jer to se prvenstveno uzima kao lijek“, kaže Arijana Bunjaku iz Splita.

Kad joj je postavila nekoliko pitanja reakcija je bila burna. Na kraju joj je Jadranka poručila da ne podiže jod i da će joj vratiti uplaćenih 400 kuna.

"Nesuglasice su završile tako što mi se prijetilo preko raznih profila, što mi je ona sama, da citiram, izrazila se da sam ja ajmo reći ženka psa iliti ga kuja da sam ja kuja koja laje po profilima, da sam ja netko tko nju blati", kaže Arijana.

Gledateljica koja je željela ostati anonimna ispričala je kako se s Jadrankom našla u jednom shopping centru.

„Bilo je tamo jako puno ljudi. Oni su je prepoznali, čekali smo u redu i na licu mjesta joj dali novac. Svi su naručili jod, po dvije tri bočice, valjda za još nekoga. Platila sam gotovinom i nisam dobila nikakav račun“, kaže gledateljica.

Grupa na Facebooku nije otvorena za javnost

Na stranicu „Jodirani“ možete ući samo ako vas netko pozove. Nije otvorena za javnost, a broji preko 10.000 članova. Većina piše postove zahvale da im je Jadranka promijenila život, a oni koju sumnjaju bivaju blokirani.

Tri dana od prvog susreta, ekipa Provjerenog ponovno je došla na Jadrankinu adresu. Upozorila ih je da u kući nema snimanja. Iako ekipi nije dopustila snimanje, ona je cijelo vrijeme snimala njih. I to kućnom kamerom koju je nevješto skrila na policu.

Da Jadranka voli snimati ljude koji joj dolaze nje tajna, očito. Na balkonu su čak dvije instalirane kamere. Za prosječnu poljoprivrednicu, kakvom se naziva, - vrlo zanimljivo!
Kaže kako ima sve dozvole za prodavanje joda, no odbila ih je pokazati.

Prilikom prvog susreta Jadranka je kazala kako jod nabavlja u laboratoriju, a na pitanje zašto ga bez deklaracije prodaje preko interneta odgovara kako to ne mora učiniti jer ima OPG i dodatnu djelatnost da može raditi s mineralima.

Kad joj je ekipa Provjerenog ukazala kako prodaje lijek odgovorila je:

„Pa nije lijek. Ja prodajem džemove pa ništa ne pišem. Ljepše se vidi ako stavim ali,i nije nužno da stavim“

Otopinu joda usporedila sa džemom

Uspoređivati džemove i otopine joda, u najmanju ruku je smiješno. Je li u pitanju samo estetika ili prekršaj pitali smo HALMED.

„Prijavili smo sumnju u ilegalnu prodaju i ilegalno oglašavanje. Čim se proizvod oglašava da liječi neki niz bolesti, mora imati odobrenje Agencije za lijekove“, kaže Jasminka Tadin, glasnogovornica HALMED-a.

U Ministarstvu poljoprivrede Provjereno je pitalo ima li gđa Vrhovec dozvolu da to radi preko OPG-a.

„U upisniku poljoprivrednika evidentirana je gđa Jadranka DUGINA od 26. siječnja 2017. godine, kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, a od poljoprivrednih resursa ima upisan vinograd. Gospodarstvo nema evidentiranu nikakvu dopunsku djelatnost“, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Nepoznanice i nelogičnosti

Nepoznanice, nelogičnosti, pitanja na kojih nema odgovora naveli su mnoge da posumnjaju.

U razgovoru bez kamera, rekla je da se mnogo informirala o jodu. Pročitala bezbroj knjiga te da zna mnogo. Pa se osjetila spremnom i pozvanom, da oboljelima pomaže. Pa tako prodaje i propisuje doze. I pritom i zarađuje. Pri narudžbama je tražila i dijagnoze i povijesti bolesti. Lijekove koje oboljeli piju.

Unatoč tisućama na stranici koji naručuju jod, ona tvrdi da zarade od toga nema te da a to radi jer želi pomoći. Kaže kako je sve transparentno i da svi mogu saznati sastojke i doći do toga.

Pitanje je, zašto ako se radi o samo želji da nekom pomogne zainteresirane ne uputi kako sami doći do lijeka?Bez dodatnih troškova! Zašto tvrdi da radi preko OPG-a kad je isti prijavljen tek prije dva mjeseca. Zašto o dodatnim djelatnostima, prodaji joda, niti jedna institucija ništa ne zna ako je sve legalno?

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 21:30 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene