Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor u službenom je posjetu Izraelu, koji je odgađan nekoliko puta na zamolbu Izraela zbog sukoba u Libiji. Tijekom posjeta će se sastati s najvišim izraelskim dužnosnicima.


Jadranka Kosor sastaje se poslijepodne s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Očekuje se da će glavne teme biti bilateralni odnosi te situacija u regiji i svijetu. Tom će prigodom premijerka Kosor u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashemu u Jeruzalemu obići muzej te posaditi drvo u čast hrvatskih pravednika među narodima.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih Izrael će uoči početka škole testirati djecu Imaju tisuće novih slučajeva dnevno, a sada su odlučili testirati svu djecu od tri do 12 godina: "Moj je sin dobio pozitivan rezultat. Očito je bio bolestan, a mi to nismo znali"

Pravednik među narodima najveće je priznanje koje Država Izrael dodjeljuje nežidovima koji su po cijenu vlastita života tijekom Drugog svjetskog rata spašavali Židove. Drvo su u Izraelu posadili i Ivo Sanader, 2008. godine, te prije njega, prvo drvo u ime Hrvatske, posadio je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatska je s Izraelom potpisala sporazum o uzajamnom poticanju ulaganja, a šef izraelske diplomacija Avigdor Lieberman zahvalio se na jasnom stavu Hrvatske o Izraelu te je izrazio nadu da će ući u EU, s čim će Izrael dobiti još jednog prijatelja u EU.

Premijerka Kosor navečer će u Jeruzalemu na radnoj večeri razgovarati sa šeficom glavne oporbene stranke Kadima, Tzipi Livni.

Premijerka Kosor sutra će posjetiti Stari grad, pomoliti se na Zidu plača, te posjetiti Isusov grob. Taj dio puta ne nalazi se u službenom protokolu. Službeno premijerka sutra odlazi na Zapadnu obalu, a bit će prva premijerka koja je otišla tamo u posjet. Posjetit će i Betlehem.