Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

FOTO: Jadran prepun morskih pasa i kitova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijansko-hrvatski znanstveni tim prešao je 20.000 kilometara u 18 dana i shvatio da u Jadranu ima puno više životinja nego što se dosad mislilo.

Tisuće glavatih želvi, stotine dupina, morskih pasa, raža i pet primjera gotovo neuhvatljivih vrsta kitova oduševili su znanstvenike i pokazali da je Jadran puno bogatiji morskim sisavcima nego što se to dosad mislilo. Draško Holcer, hrvatski predstavnik istraživačkog tima, za Dnevnik.hr je rekao kako je sada jasno da je Jadran bogatiji i zanimljiviji od uvriježenog mišljenja. 'Iznenađujuće nam je bilo što smo zamijetili vrste u velikom broju, za koje smo mislili da samo povremeno obitavaju u Jadranu', rekao je Draško Holcer.  Veliko iznenađenje bio je Cuvierov kljunasti kit, snimljen u albanskom dijelu Jadrana, koji je vrlo rijetko viđen jer se kreće u velikim dubinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

Znanstvenici su ostali fascinirani velikim brojem glavatih i prugastih dupina. U 18 dana imali su čak 100 opažanja. Jadran je očito i omiljeno mjesto morskih kornjača, a tome svjedoči činjenica da je u sjevernom Jadranu viđeno čak njih 1000 . 'Gotovo je nevjerojatan doživljaj kada vidite 100 kornjača', rekao je Holcer. Znanstvenici su kod Jabukovače primijetili veći broj morskih pasa modrulja i goluba uhana. ' Golub uhan je ugrožena, možda čak i endemska vrsta. Riječ je o fascinantnoj životinji koja ima raspon peraja od pet metara. Dosad su ljudi tvrdili da je sporadično viđan u južnom Jadranu, no mi smo ih spazili 50-tak', izjavio je Holcer i dodao kako je Jadran u svim svojim dijelovima dom i sabljarki.  Najveće iznenađenje ekipa znanstvenika doživjela je u južnom Jadranu gdje su spazili odraslog velikog kita (Balaenoptera physalus) dugog oko 18 metara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene