Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VATRA SE VIŠE NE ŠIRI

FOTO/VIDEO Gorjele kuće, četiri osobe lakše ozlijeđene: Božinović otkrio kolika je šteta, vatrogasci će dežurati cijelu noć

Aktualno Galerija Požar u Grebastici - 11 Požar u Grebastici - 11 Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX Požar kod Grebaštice - 4 Požar kod Grebaštice - 4 Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Požar kod Grebaštice - 3 Požar kod Grebaštice - 3 Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Požar kod Grebaštice - 5 Požar kod Grebaštice - 5 Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix +36 Požar kod Grebaštice - 2 Galerija 1/41 >>
Vatrogasci će cijelu noć dežurati na terenu zbog požara koji je u četvrtak oko 11 sati buknuo na šibenskom području. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u požaru kod Grebaštice nema žrtava te da je oštećeno sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade.

 

  • U mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice je u četvrtak oko 11 sati buknuo požar

  • Na terenu je velik broj vatrogasaca i zračnih snaga

  • Četiri osobe su lakše ozlijeđene

  • Požarište je obišao ministar Božinović

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:49 "Ozlijeđena su tri vatrogasca. Dva lakše, jedan ima ozlijeđeno rame i u bolnici je. Dvoje vatrogasaca nagutalo se dima", rekao je  šibenski vatrogasni zapovjednik Volimir Milošević reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić. 

23:20 Požar u šibenskom kraju još nije lokaliziran, ali vatra više ne prijeti kućama. Vatrogasci će cijelu noć dežurati na terenu.
Požar je tijekom dana gasilo više od 150 vatrogasaca, kao i zračne snage.

"Prema prvoj procjeni je negdje oko 650 hektara izgorjele površine. Ono što je najbitnije da nije bilo stradalih osoba. Naravno bit će jedna duga noć, noć radna za vatrogasce, svih 150 vatrogasaca će dežurati cijelu noć. Malo smo večeras preraspodijelili snage, zamijenili novima, tako da dođu odmorni. Dakle, cijelu noć će se dežurati jer očekujemo povećanje sjevernog vjetra", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Dnevnik Nove TV. 

23:00 "Unatoč zahtjevnom terenu i vatrom nošenom orkanskim jugom, velikim naporom vatrogasaca i protupožarne eskadrile požar u Grebaštici trenutno je stvaljen pod kontrolu te se i dalje aktivno gasi", poručio je ministar Božinović putem društvenih mreža.

20:40 Jak vjetar cijelo poslijepodne otežava gašenje vatrene stihije. Požar još uvijek nije pod kontrolom, zahvaćeno je više kuća, automobila, a dio obitelji s tog područja je evakuiran.

Snimke s požarišta možete pogledati u videu ispod.

19:59 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je vatrogasce koji gase požar na terenu.

"Oštećeno je sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade. To je nešto što će se sigurno riješiti kad se situacija smiri. Sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, čini mi se dva ili tri", rekao je.

"Žrtava nema, a imovinska šteta – bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila – nije velika. Sada su snaga usmjerene prema Kalini i Primoštenu. Prema onome što sam čuo od vatrogasnog zapovjednika, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje. Međutim, dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Ovo danas je bilo orkansko jugo, što znači da u jedno trenutku airtractori uopće nisu mogli letjeti", dodao je.

U razgovoru s reporterkom Dnevnika nove TV, ministar je rekao da se uzrok požara još nije utvrdio."Moramo pričekati da prođe neko vrijeme. Vidjet ćemo što će očevid pokazati", napomenuo je.

Ministar Božinović na požarištu - 3 Ministar Božinović na požarištu - 3 Foto: Ministar Božinović na požarištu, Grebaštica

19:55 U gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena su tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja, izvijestila je u četvrtak predvečer Hrvatska vatrogasna zajednica.

Osim njih, ozlijeđen je i jedan civil.

19:49 Zbog požara je zatvoren sav promet na Jadranskoj magistrali od Žaborića do Bila kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja.

19:42 Vatrogasci su prilikom gašenja požara kod Grebašnice uočili dronovi koji su ometali rad protupožarnih zrakoplova.

Zbog toga su podsjetili da je zabranjeno korištenje dronova prilikom gašenja iz zraka jer se time ugrožava sigurnost zrakoplova koji ih zbog dima sigurno ne bi primijetili.

19:21 Požar koji je u četvrtak iza 11 sati buknuo na području Grebaštice kod Šibenika širi se prema Primoštenu, a zahvaćena su mjesta Bilo i Kalina, rekao je zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

Stambeni objekti na tom području zasad nisu ugroženi, no vatra prijeti kampu u Bilom, kazao je Milošević, dodajući da požar još nije pod nadzorom, ali je situacija u samoj Grebaštici nešto bolja nego ranije kad je vatra bila među kućama. Po prvim procjenama vatra je dosad zahvatila površinu od oko 600 hektara.

19:21 Požar još aktivan, dosad je u požaru nagorjelo nekoliko kuća, izgorjeli su automobili, a stanovnici tamošnjeg područja su i dalje bez električne energije dok je i promet tim dijelom Jadranske magistrale u prekidu. Požar gase zemaljske snage, njih oko 160 vatrogasaca iz cijele Šibensko - kninske županije, a u pomoć su pozvane i na terenu su pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te kanaderi i air traktori.

19:17 Reporterka Sanja Jurišić se uživo u Dnevnik Nove TV javila iz Grebaštice, gdje je razgovarala s pripadnikom DVD-a Josipom Bačelićem.

"Kad je to jutros u brdu krenulo, mislili smo da neće biti ništa, ali jugo je bilo prejako i sve se dogodilo u 15-20 minuta. Branili smo kuće gore, prema brdu. Na kraju nismo znali da je sve prebacilo dolje. Užas, katastrofa teška", rekao je.

"Nije se to moglo zaustaviti. Cijelo brdo Jelinjak je u roku od 20 minuta izgorjelo do Primoštena. Mislilo smo da će ići gore, a mene zove prijatelj da mi gori kuća. Ja kažem: 'Kako može gorjeti kuća? Nema teorije.' Ja sam došao i vidio da gori sve", dodao je.

Bačelić je tijekom razgovora napomeno da se vjetar smirio, zbog čega bi sada situacija trebala ići nabolje.

"Svi smo u pripravnosti i to je to", zaključio je.

18:18 Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će požarište, odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice, priopćio je MUP.

Dolazak Božinovića očekuje se oko 19:30, kad će dati izjavu za javnost ispred DVD-a Grebaštica.

 

17:46 Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, četiri Canadaira i tri Air Tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Vatrogasci apeliraju na građane da ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.

Vatra ugrožava mjesto Kalina

17:30 Novinar Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan je u mjestu Bilo razgovarao s Volimirom Miloševićem, zapovjednikom JVP Šibenik.

"Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila skroz do mora i među kuće u mjestu Donji Banovci", rekao je.

"Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak. To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci su raspoređeni na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti. Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer", dodao je.

17:14 Novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Grebaštici je razgovarala s mještaninom Blažem Svirčićem.

"Izgledalo je kao da je benzinom poliveno. To se nije moglo kontrolirati. To je došlo odjednom i nije bilo pomoći. Kanaderi tu nisu mogli ni doći tako da to nisu ni gasili. Rekli su nam kakva je situacija i svatko je sam morao donijeti odluku hoće li ići ili ostati. Situacija je bila takva da sam nisi mogao zaključiti što napraviti", ispričao je.

"Meni je kuća ostala, a donji dio, sve do kuće, je izgorjelo. Sve što je uhvatilo plamen je gotovo. Važno je da je glava ostala, imam gdje spavati, a za ostalo ćemo vidjeti", dodao je Svirčić.

Za sve one koji nemaju gdje spavati, Šibenik je osigurao smještaj u Sportskoj dvorani Baldekin, gdje se očekuje više desetaka ljudi.

17:08 Mještani Grebaštice od jutra se bore s požarom. Što im je sve vatra progutala, možete pogledati u videu ispod.

17:06 Ministar Božinović obići će opožareno područje, javlja Dnevnik Nove TV. 

16:40 Ljudi iz nekih sela kod Grebaštice su evakuirani, a vatra ozbiljno prijeti i kućama u Šparadićima, javlja ŠibenikIN.

16:18 U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila.

"Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Ondje su angažirani vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te pet Canadaira.

15:10 Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice s te se lokacije prevoze vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, potom autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj.

"Stožer civilne zaštite pripravan je i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu", kazao je Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika, piše Šibenik In. 

14:38 Tomislav Bačelić, predsjednika Mjesnog odbora Grebaštica Gornja, rekao je da je fronta požara dosta široka. 

"Vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

"Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove", kazao je Bačelić i dodao da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.

Jak vjetar otežava gašenje

14:06  Zbog širenja požara očekuje se polijetanje još zračnih snaga, a na požarište su upućeni i splitski vatrogasci. Trenutačno u gašenju sudjeluje 79 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik, tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

13:45 "Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima, zbog čega su dvije obitelji iz sigurnosnih razloga evakuirane. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

13:30 Zbog požara na području mjesta Grebaštica, radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav je promet zatvorena državna cesta D-8 (Jadranska magistrala) od mjesta Žaborić prema Primoštenu.
Promet će u smjeru Splita biti preusmjeren na cestu D-58, izvijestili su iz PU šibensko-kninske. 

13:15 Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokaliziran.

"Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti te su tamo raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale, a sve su prilazne ceste zatvorene”, rekao je Milošević za Hinu.

13:00 "Požar se širi dosta brzo nošen jakim udarima juga. Na terenu je trenutačno 30 vatrogasaca", kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Dalmaciju Danas.

"Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju", kazao je očevidac za Slobodnu Dalmaciju

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana područje Zatona i Rasline zahvatio je golemi požar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene