Prije kamena, na Stradunu je bila postavljena opeka, a arheolozi su je očekivali, no prvi put je nađeno ovoliko polja pa smo zato istražili kako je Stradun nekada izgledao.

Galerija Popločavanje novim kamenom (Foto: Dnevnik.hr) Snalažljivi turisti (Foto: Dnevnik.hr) Nalazište ograđeno od turista (Foto: Dnevnik.hr) +6 Mihaela Arbulić (Foto: Dnevnik.hr)

Ispred crkve svetog Vlaha pronađeno je ukupno 31 polje starog pločnika. Vremenski okvir možemo vezati uz odluku dubrovačke vlasti iz 14. stoljeća o popločavanju grada. Tako barem kaže arheolog Domagoj Kristović.

Vezani članci Darko Perešin, Gornja Stubica Njihov "odmor" u termama se odužio, a obnova nije ni počela: "Mijenjaju se ministri, na terenu se ništa ne događa" Obnova bolnica nakon potresa - 1 Napokon se obnavljaju tri zagrebačke bolnice stradale u potresu: "Tužno je da je to tako dugo trajalo"

"Taj pločnik je bio u upotrebi sve do austrijske uprave u 19. stoljeću kada je postojeći pločnik izmijenjen kamenim pločnikom, što nije bilo neočekivano, 1979. i 2002. arheolozi su isto pronašli", objašnjava Kristović.

Opeka je u 14. stoljeću bila slagana u riblju kost unutar kamenih obruba. Pojedina polja su bila slagana na način da opeka u njima tvori kvadrate. Vjerojatno je cijeli Stradun bio popločan, ali to ne znamo jer nije do kraja istražen.

Pločnik je pronađen tijekom zamjene kamena na Stradunu, koji se s vremenom oštetio. Radovi su vrijedni 850 tisuća kuna.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Mihaela Arbulić tvrdi kako se radi zamjena postojećeg pločnika novim i dijelom starim pločama, gdje se one mogu iskoristiti. Uz to se radi i sanacija nosivog sloja ispod njih.

Cijelo vrijeme prati se i što se događa s Orlandovim stupom koji je iznimno oštećen. Tek treba odlučiti na koji način će biti obnavljan i hoće li na njegovo mjesto doći replika.

"Građevinski fakultet Sveučilišta iz Zagreba vrši nadzor na Orlandu, instalirani su uređaji koji mjere pukotine i ja vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate nadzora", kazala je Arbulić.

Što se događa na najposjećenijem mjestu unutar zidina, pitaju se brojni turisti. S radovima ih upoznaju i turistički vodiči, no posjetitelji uglavnom govore kako im radovi ne smetaju jer je to nešto što se mora napraviti.

Radovi ispred crkve sv. Vlaha trajat će do prosinca. A pronađeni stari pločnik zaštitit će se i na njega će doći kamen. S obnovom pločnika na Stradunu nastavit će se, a arheolozi očekuju nova otkrića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju