Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetiteljima radovi ne smetaju

Prije kamena - opeka: Istražili smo kako je Stradun nekada izgledao

Orlandov stup (Foto: Dnevnik.hr)
Orlandov stup (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snalažljivi turisti (Foto: Dnevnik.hr) Snalažljivi turisti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Popločavanje novim kamenom (Foto: Dnevnik.hr) Popločavanje novim kamenom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nalazište ograđeno od turista (Foto: Dnevnik.hr) Nalazište ograđeno od turista (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mihaela Arbulić (Foto: Dnevnik.hr) Mihaela Arbulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Crkva svetog Vlaha (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/10 >>
Prije kamena, na Stradunu je bila postavljena opeka, a arheolozi su je očekivali, no prvi put je nađeno ovoliko polja pa smo zato istražili kako je Stradun nekada izgledao.

Ispred crkve svetog Vlaha pronađeno je ukupno 31 polje starog pločnika. Vremenski okvir možemo vezati uz odluku dubrovačke vlasti iz 14. stoljeća o popločavanju grada. Tako barem kaže arheolog Domagoj Kristović.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Počinje nova faza radova na Jadranskom mostu važna vijest za Zagrepčane Obnova ulazi u novu fazu: Od subote nova regulacija prometa na ključnom zagrebačkom mostu

"Taj pločnik je bio u upotrebi sve do austrijske uprave u 19. stoljeću kada je postojeći pločnik izmijenjen kamenim pločnikom, što nije bilo neočekivano, 1979. i 2002. arheolozi su isto pronašli", objašnjava Kristović.

Opeka je u 14. stoljeću bila slagana u riblju kost unutar kamenih obruba. Pojedina polja su bila slagana na način da opeka u njima tvori kvadrate. Vjerojatno je cijeli Stradun bio popločan, ali to ne znamo jer nije do kraja istražen.

Pločnik je pronađen tijekom zamjene kamena na Stradunu, koji se s vremenom oštetio. Radovi su vrijedni 850 tisuća kuna.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Mihaela Arbulić tvrdi kako se radi zamjena postojećeg pločnika novim i dijelom starim pločama, gdje se one mogu iskoristiti. Uz to se radi i sanacija nosivog sloja ispod njih.

Cijelo vrijeme prati se i što se događa s Orlandovim stupom koji je iznimno oštećen. Tek treba odlučiti na koji način će biti obnavljan i hoće li na njegovo mjesto doći replika.

"Građevinski fakultet Sveučilišta iz Zagreba vrši nadzor na Orlandu, instalirani su uređaji koji mjere pukotine i ja vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate nadzora", kazala je Arbulić.

Što se događa na najposjećenijem mjestu unutar zidina, pitaju se brojni turisti. S radovima ih upoznaju i turistički vodiči, no posjetitelji uglavnom govore kako im radovi ne smetaju jer je to nešto što se mora napraviti.

Radovi ispred crkve sv. Vlaha trajat će do prosinca. A pronađeni stari pločnik zaštitit će se i na njega će doći kamen. S obnovom pločnika na Stradunu nastavit će se, a arheolozi očekuju nova otkrića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene