Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konvencija SDP-a

Bernardić stigao uz ''Moje zastave'', dobio veliki aplauz: U govoru se posebno osvrnuo na jedan problem

Konvencija SDP-a (Foto: dnevnik.hr)
Konvencija SDP-a (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Bernardić (Foto: Pixell) Davor Bernardić (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Konvencija SDP-a (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Uoči 7. Izvještajno-tematske konvencije SDP-a u subotu koja se održava pod sloganom "Sve je na nama" potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je kako je konvencija novi početak i priprema za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku.

 

SDP izglasao novi Statut

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Prijedlog Statuta, čije je kreiranje predvodio na čelu Statutarne komisije član Predsjedništva Ivo Jelušić, delegati su nastojali izmijeniti sa 145 amandmana, od kojih veći dio ipak nije prihvaćen.

Prošao je, međutim, amandman Peđe Grbina koji je tražio da se izborna konvencija stranke mora održati u roku od 180 dana nakon izbora, neovisno o tome jesu li bili redovni ili izvanredni. Time bi se onemogućilo predsjedniku stranke da izbjegne izbornu konvenciju u slučaju izvanrednih izbora. Amandmanom se na identičan način regulira i situacija na lokalnoj razini nakon lokalnih izbora.

Također je prihvaćen Grbinov amandman kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti te da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak iz kataloga koji će se utvrditi, pri čemu član može samostalno staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo, a član je dužan obavijestiti glavnog tajnika o pokretanju postupka protiv njega.

Otežan postupak smjenjivanja predsjednika stranke

Konvencija je odbila amandmane Karoline Leaković koja je tražila da se u člancima koji se bave 'zip-modelom' kreiranja stranačkih lista, izbaci formulacija "u pravilu", jer to, kaže, znači da 'zip-model' zapravo nije obavezan. Tražila je i uvođenje 'zip-modela' za izbore na svim razinama, no, odbijen je, uz obrazloženje da nemaju dovoljno žena, pogotovo na lokalnim razinama. Ipak joj je prošao amandman kojim je tražila da se predstavnice Foruma žena poziva na sjednice županijskih odbora.

Odbijanje svojih amandmana Leaković je popratila komentarom: "U SDP-u su nam puna usta Istanbulske konvencije i rodne ravnopravnosti, a kada to treba pokazati i realizirati u stranci, onda imamo ograde".

Novim Statutom otežan je postupak smjenjivanja predsjednika stranke. Za razliku od dosadašnjeg Statuta po kojemu je za sazivanje izvanredne konvencije bio dovoljan zahtjev pet županijskih organizacija, po novome taj zahtjev pet županijskih organizacija dodatno još natpolovično mora odobriti Glavni odbor SDP-a.

SDP "otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj"

12:26 - Na Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a pod sloganom "Sve je na nama" u subotu predsjednik stranke Davor Bernardić u uvodnom govoru rekao je da "SDP danas otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj", dodavši kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinu radu.

Na 7. Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP okupilo se oko tisuću stranačkih izaslanika.

"Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude", rekao je Bernardić.

SDP će se sada, najavio je, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada "jednakost za sve", pri čemu je, kaže Bernardić, prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti.

"Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma. Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo", kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako je na njima da "vode društvo".

"Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost - sve je na nama", naglasio je Bernardić.

"Možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe", rekao je, napomenuvši da je iza njih "burnih godinu dana, puna izazova, teških odluka i odricanja".

"Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku", kazao je Bernardić.

Programom "Za dobro društvo", rekao je, SDP želi vratiti nadu u bolju Hrvatsku, napomenuvši da žele pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude. Komentirajući stanje u društvu i gospodarstvu, Bernardić je kazao kako je Hrvatska nekada po svim pokazateljima bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

Posebno se osvrnuo na problem korupcije, rekavši dao ona izjeda hrvatsko društvo te da je "zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo", zbog čega je nužno mijenjati zakone, ali i navike ljudi.

Smatra da se pomak ka konkurentnosti i transparentnosti te efikasna borba protiv korupcije može ostvariti digitalizacijom društva, što će rezultirati i većom konkurentnošću i otvaranjem prilika za nove investicije.

Ocijenio je da investicije zasnovane na znanju, istraživanju i razvoju, investicije u promet, energetiku i turizam mogu donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu te se založio za podizanje turizma na višu razinu putem smanjenja PDV-a koji je za turizam u Hrvatskoj, najviši u Europi.

SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju

Bernardić je naveo i probleme u energetskom sektoru, rekavši kako su INA, Janaf, Plinacro, HEP, Petrokemija, LNG, "poluge razvoja koje zasad ne koristimo". Kazao je i da SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija nego smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

Smatra kako SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.

"Sanjamo budućnost u kojoj mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: 'Hej, ja sam iz Hrvatske!'", citirao je poznate Račanove riječi.

Bernardić je rekao i da je iznimno ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što se vidi u novom Statutu stranke, koji donosi 50 posto žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima.

 

11:43 - Od gostiju su još stigli tu su i Silvano Hrelja, Boris Milošević iz SDSS-a, te Furio Radin, kojeg su okupljeni dočekali zviždanjem.

"Stalo mi je do SDP-a, imate veliki potencijal, ali u ovom trenutku ste jedna lijepa, uspavana ljepotica. I moja poruka za kraj, Trnoružice probudi se, princ neće doći", poručio je okupljenima Silvano Hrelja.

"Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere", kazao je SDP-ovcima Hrelja dok je bivšim ministrima poručio da moraju tri puta više raditi nego tada kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti. "Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati, nemate vremena i kontakt s građanima ne možete ostvariti preko Facebooka", savjetovao je SDP-ovce Hrelja.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da živimo u zemlji mitova. "Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan da nam je bolje, a jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak," ocijenila je Mrak Taritaš.

"Mit je i da Hrvatska nema oporbu", istaknula je, dodavši da "Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati, Hrvatska ima oporbu koja govori".

"Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske", zaključila je čelnica GLAS-a.

11:30 - Davor Bernardić je na konvenciju najveće oporbene stranke ušao uz taktove pjesme ''Moje zastave od Parnog valjka. Slogaj je ''Sve je na nama'', a na konvenciju su kao gosti stigli Anka Mrak Tarutaš, predsjednica GLAS-a, Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i Krešimir Sever.

U dvorani je nešto više od 1000 delegata, a Bernardić je dobio aplauz kada se popeo na pozornicu.

10:40 - U Zagrebu se održava izvještajno tematska Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske na kojoj će se izglasati novi Statut i Program SDP-a koji datira još iz 1996. godine.

''SDP je spreman za izbore''

"Konvencija znači novi početak SDP-a, novi statut, novi program, pripreme za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. SDP je moderna stranka, što pokazuje naš novi program, SDP ima najnoviji statut koji demokratizira stranku, uključuje. Jednostavno SDP je potpuno spreman za izbore", izjavio je Komadina.

Po njegovu mišljenju SDP će pokazati novi lice i snagu.

Odbacio je pritom mogućnost da se Izvještajno-tematska konvencija pretvori u izbornu. "Nisu nikakve šanse da ova Izvještajno-tematska konvencija postane izborna zato jer je izvještajna i tematska", kazao je.

Smatra, međutim, da se kritičari u stranci neće stišati nakon konvencije. "Dobro je da propituju, uvijek je dobro više stavova, ideja i razmišljanja", rekao je Komadina naglasivši da se u SDP-u smije govoriti ali da je važno da članovi imaju zajedničke stavove o bitnim pitanjima.

Na novinarski upit može li se u SDP-u očekivati nekakav revolucionarni preokret Komadina je odgovorio kako je vrijeme revolucija iza nas, a da je "ovo evolucija SDP-a, novi start novi početak".

Čelnik HSS-a Krešo Beljak koji je na konvenciju došao kao gost partnerske stranke i dati podršku svim opozicijskim strankama na čelu s SDP-om, izjavio je da treba nastaviti u dosadašnjem tempu.

"Treba biti jači, čvršći, ne samo SDP nego svi iz opozicije jer je zemlje u katastrofalnom stanju i jer zemlja zaslužuje jaku opoziciju i ljude koji su spremni preuzeti odgovornost za budućnost države već nakon sljedećih parlamentarnih izbora", ustvrdio je Beljak uoči konvencije.

Suradnja HSS-a i SDP-a nije upitna

"Radije bih da me SDP prvi put prevari nego HDZ stoti puta", rekao je Beljak kazavši da vjeruje ljudima iz SDP-a .

Na upit o nedavnim kritikama na račun SDP-a Beljak je rekao kako to nije bila kritika u smislu neslaganja.

"Opozicijske stranke bi prije svega trebale završiti unutarstranačke prijepore kojih ima i u HSS-u i SDP-u i da bi članovi svih opozicijskih stranaka trebali shvatiti da vrijeme u opoziciji nije vrijeme za unutarstranačke sukobe i previranja nego da se skupe glave unutar stranaka i među partnerima kako bi se ostvario osnovni cilj, a to je dolazak na vlast", poručio je.

Konvencija će izglasati novi Statut SDP-a kojim se, kako najavljuju u stranci, moderniziraju i okreću budućnosti, kao i program SDP-a pod nazivom "Za dobro društvo" jer je stari još iz 1996. godine.

Na SDP-ovoj konvenciji sudjeluje oko 1000 delegata te brojni gosti, predsjednici i predstavnici drugih političkih stranaka iz Hrvatske. Nazočni su i neki međunarodni gosti, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava, predstavnici sindikata, civilnog društva te članice i članovi Konvencije. 

Podsjetimo, komentirajući izvještajnu konvenciju stranke, krajem siječnja Bojan Glavašević rekao je kako postoji mogućnost traženja opoziva Davora Bernardića "ako delegati na konvenciji budu nezadovoljni i žele otvoriti tu temu". Hoće li se to i dogoditi, nije htio spekulirati.

"Činjenica je da nezadovoljstvo u stranci postoji, ali to nije novost, to znamo već neko vrijeme, o tome su mnogi članovi govorili. No, ne mogu nagađati što će biti na konvenciji", rekao je u siječnju Glavašević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene