Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radno ljeto

Iz SDP-a poručili na što će se fokusirati u novom programu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središnjici SDP-a okuplja se reformatorski tim kojim predsjeda šef stranke Davor Bernardić.

U poslijepodnevnim satima u središnji SDP-a na Iblerovom trgu počeo je sastanak radne skupine za izradu novog programa stranke.

Pročitajte i ovo Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

Glavni zadatak ove radne skupine je redizajn stranačkog statuta, izrada nove političke platforme, novog političkog smjera, definiranje sektora na kojima će se temeljiti politika SDP-a te promjene u stranačkom programu koji nije mijenjan još od 1996. godine i koji se mora prilagoditi aktualnoj društvenoj situaciji.

"Mi program baziramo na realnosti, životu i želimo ga pisat sa svim građanima. Pozivam ih sve da se uključe, i simpatizere i one koji će to postati. Cilj nam je da Hrvatska postane pravednija zemlja, zemlja u kojoj su nejednakosti manje. Idemo prema tome da svakom bude dostupno obrazovanje bez obzira na dubinu džepa roditelja, da svako može ovdje ostati i raditi i da se nada boljoj perspektivi", rekao je Bernardić.

Kako osigurati besplatan stan za mlade?

Siniša Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a objasnio je na kojim će konkretno temama raditi radna skupina kako bi se ta stranka više približila građanima.

''Stavit ćemo neke postavke da SDP može razgovarati s građanima, ne samo sa svojim članovima, s posebnim naglaskom na mlade - kako osigurati besplatan stan tijekom studiranja i tijekom prve dvije godine zaposlenja, kako ljudima koji žive na brdima osigurati besplatne komunalne usluge. To su austrijska iskustva i želimo biti predvodnik prema mladima i da shvate da je socijaldemokracija za njih jedna alternativa. Želimo da zdravstvo i obrazovanje svima bude besplatno i dostupno, manje poreze za ljude koji se bave kreativnim djelatnostima…'', rekao je Hajdaš Dončić.

U novom smjeru djelovanja stranka bi se, dakle, više trebala fokusirati na građane i njihove konkretne potrebe. Također. Hajdaš Dončić dodaje, da će razgovarati o tome kako da se više novca izdvaja za te potrebe, a manje za primjerice javne nabave, vojsku i slično. ''To je SDP 21. stoljeća'', zaključuje.

Radno ljeto

Od ove se skupine u SDP-u očekuje mnogo, naročito kada se uzme u obzir da su doživjeli poraz na parlamentarnim i lokalnim izborima. Možemo zaključiti da je pred SDP-ovcima radno ljeto.

Podsjetimo, Glavni odbor SDP-a u nedjelju je imenovao radnu skupinu koja bi trebala izraditi novi program te stranke.

U radnoj skupini, na čijem je čelu predsjednik SDP-a Davor Bernardić, su između ostalih i Erik Fabijanić te Rajko Ostojić, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Davorko Vidović i Karolina Leaković.

"S ovim sazivom gradimo novi SDP. Počeli smo s redizajniranjem Statuta koji mora redefinirati ustroj stranke, a imenovali smo i radnu skupinu koja treba pisati novu platformu SDP-a, na temelju prethodne. Cilj nam je da na tematskoj konvenciji, koja bi se trebala održati na jesen ili kasnu jesen, bude utvrđen i novi Statut i nova platforma ili program SDP-a", rekao je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić.

Misao vodilja je, kaže, socijalna pravda i redefinicija čitavog niza odnosa rada i kapitala, jer odnosu na postojeći dokument postoje sasvim drugačiji oblici rada. "Imamo niz stvari gdje se socijaldemokracija mora prepoznati, ne samo kroz zaštitu ljudskih prava, nego baš između odnosa rada, kapitala i financija", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene