SOA je objavila izvješće za prošlu godinu u kojem kao sigurnosni rizik ističu kibernetičke napade na globalnoj razini, ali i u Hrvatskoj.

Galerija Nadzorna kamera Kibernetički napad, ilustracija Hakiranje - ilustracija +2 Haker za računalima

Navode da su u prošloj godini spriječili pet kibernetičkih napada među kojima su bili i napadi na Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Vojni špijuni pod povećalom: Jesu li višak novca za misije pospremali u vlastite džepove? Sumnja se da je pronevjereno više od 2 milijuna kuna Slika nije dostupna Daniel Markić predstavio saborskom odboru izvješće o radu sigurnosne agencije

Rizik vide i u povratku boraca ISIL-a u susjedstvo. SOA vidi problem u tome što pripadnici ISIL-a dobivaju kraće zatvorske kazne, radikaliziraju i u zatvorima, a neki su već na slobodi.

Tijekom 2019. godine u države hrvatskog jugoistočnog susjedstva vratilo se 136 osoba iz Sirije, od kojih je najmanje 12 boraca ISIL-a, dok su ostalo uglavnom žene i djeca.

Naglašavaju kako je jugoistočno susjedstvo RH "još uvijek opterećeno brojnim sigurnosnim, političkim, gospodarskim i društvenim izazovima" te da takve prilike otvaraju prostor za "djelovanje izvanjskih aktera, posebice država čiji se interesi i pogledi ne podudaraju s euroatlantskom perspektivom ovih prostora."

Ističe se i da je "transnacionalni organizirani kriminal" snažan na jugoistoku Europe (tzv. balkanska ruta i dalje ostaje glavna ruta za dovoz heroina u Europu, a vrlo je značajna i za krijumčarenje marihuane).

U izvješću stoji i da se preko teritorija RH "stalno odvijaju pokušaji krijumčarenja oružja prema zapadnoj Europi, što je spriječeno više puta tijekom 2019. godine" te se naglašava da u kontekstu krijumčarenja oružja "postoji stalni rizik od pokušaja krijumčarenja roba koje mogu poslužiti kao komponente oružja za masovno uništenje".

Što se tiče unutarnjeg stanja sigurnosti, SOA tvrdi da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutačno ne postoje naznake da bi se to moglo promijeniti.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju