Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Koliko nas koštaju političke stranke? Tko je bio dobar, a tko loš gospodar?

Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Poznato je koliko su u 2017. potrošile parlamentarne stranke, koje uglavnom financiraju porezni obveznici. Sudeći prema izvješću državne revizije, vode sve urednije stranačke financije. No, to ne znači da su svi završili godinu u plusu. Tko je bio dobar, a tko loš gospodar kada su u pitanju stranke, analizirao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Kada se pita Državnu reviziju radi se o jednoj od najboljih godina, jer nema niti jednog negativnog izvješća. Što se tiče parlamentanih stranaka u Hrvatskom saboru od njih 14, 10 ih ima bezuvjetno mišljenje, to znači da savršeno vode blagajnu u svojim strankama. Samo 4 stranke, HSU, HSS, stranka Milana Bandića i Živi zid imaju uvjetno mišljenje. No, nema dramatičnih propusta.To je sve savršeno u odnosu na godinu prije.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

U prošloj godini stranke su imale prihode od 124.529.919 kuna, rashode od 126.449.222, a i dalje su bile u minusu od 1.919.305 kuna. Neki su bili dobri, a neki loši. HDZ, primjerice, može biti zadovoljan s prošlom godinom. U plusu je s iznosom od 6.558.935 kuna. Bandićeva stranka u plusu je s iznosom od 1.535.835 kuna. Snaga s jednim zastupnikom Goranom Aleksićem također ima 251.388 kuna.

SDP je u minusu od 5.708.821. Most je također u minusu koji iznosi 1.747.073 kuna, a minus HSS-a 1.075.207 kuna.

Stranke za svoj rad uglavnom troše novac od nas poreznih obveznika, a jako malo od članova i članarina. Kada bi gledali 10 kuna, stranke jednu kunu dobiju od svojih članova, ostalo od države i proračuna. HDZ od članarina uprihodi 6.807.750 kuna, SDP 2.169.665 kuna, HSS 1.158.124 kune, HNS 1.154.120, a HDSSB 679.802 kune.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene