Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica

Oporba odbila sporazum: Kosor se boji nove blokade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosor još nema potporu oporbe za sporazum sa Slovenijom te će opet razgovarati u petak.

Jadranka Kosor još nema potporu oporbe za sporazum sa Slovenijom te će nove razgovore održati u petak! Zoran Milanović je nakon sastanka novinarima rekao da se određene elemente prezentiranog sporazuma treba dodatno razmotriti te da bi volio da se čuje i mišljenje predsjednika Mesića o ovakvom sporazumu. Najavio je da će ponovno razgovarati u petak.  Oporbi je sporna odredba prema kojoj arbitražna komisija treba utvrditi kontakt Slovenije s otvorenim morem što smatra velikim ustupkom za službenu Ljubljanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Ovo je trebala biti trijumfalna večer Jadranke Kosor, ali je oporba ipak 'spustila rampu' njenom sporazumu s Pahorom. 'Sazvala sam sjednicu Vlade jer sam mislila da će svi dati potporu, ali nisu zbog odluke SDP-a', rekla je premijerka Kosor nakon propale sjednice Vlade.  Naglasila je kako je moguće da zbog nepotvrđivanja sporazuma Slovenija ponovno blokira pregovore Hrvatske s Europskom unijom.

'To je bio konstruktivan i dobar sastanak', rekla je premijerka Kosor. 'Dogovorili smo se da se u petak još jednom nađemo s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i izaslanstvom SDP-a', a na taj susret ona će, kazala je, doći s ljudima koji su sudjelovali u pregovorima. 'Vjerujem da ćemo otvoriti i zatvoriti sva pitanja i da ćemo se dogovoriti', kazala je Kosor. Za sporazum je rekla da je to jedino što su mogli dogovoriti kako bi zauzeli 'win-win' situaciju u kojoj su pobjednice i Hrvatska i Slovenija. U vezi s dilema oko prijevoda, Kosor nije željela interpretirati značenje riječ 'dodir'. Naime, kao najveći problem kod oporbe izaziva spominjanje 'dodira' Slovenije s otovorenim morem.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić smatra lošim što je prijedlog 'uzmi ili ostavi'. Po njemu postoje dvojbe vezano za sadžaj i prijevod sporazuma. O tim dvojbama bit će riječi na sastanku u petak u razgovoru koalicije i oporbe u sastavu kakav se do petka bude dogovorio, rekao je. Smatra da je za prihvaćanje sporazuma ključan SDP-u s obzirom da bez dvotrećinske većine ne može biti prihvaćen.

Milorad Pupovac je potvrdio da će vladajuće koalicija poduprijeti premijerkin sporazum sa Borutom Pahorom te da će se sporazum u saborskoj proceduri naći već početkom idućeg tjedna. Sjednica Vlade na kojoj se očekivala potvrda arbitražnog sporazuma sa Slovenijom tako nije niti održana nego je na kraju odgođena za petak.

>> VIDEO: Čačić tražio policajca da mu preparkira automobil

Premijerka Jadranka Kosor večeras je imala sastanak s koalicijskim partnerima, te s predstavnicima oporbenih stranaka kako bi ih izvijestila o pojedinostima dogovora sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Nakon 19.30 u Banske su dvore počeli dolaziti svi ministri.

Je li Hrvatska pristala Sloveniji dati izlaz na otvoreno more i tako ustupila dio svog teritorija najspornije je pitanje na koje se čeka službeni odgovor. Ipak, svi su svjesni da slovenska deblokada europskih pregovora ima svoju cijenu. 'Ja sam samo za to da nađemo rješenje. ja zaista jesam za to. Vrijeme je da Slovenija i Hrvatska riješe problem i pokažu zrelost', rekao je uoči sastanka predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. A za razliku od njega njegov saborski zastupnik Damir Kajin još jutros nije pokazivao razumijevanje za moguće popuštanje Sloveniji. 'Idemo opet na Rehnov prijedlog koji daje Slovencima 'stik k otprtem morju'. Slovenija će doći do našeg, a mi nismo u stanju obraniti svoje', kazao je Kajin.

Bebić bio uvjeren da će se postići dogovor

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je večeras novinarima kako on smatra da je arbitražni sporazum sa Slovenijom 'jako dobar' i da misli da će se oko njega postignuti dogovor. Bebić, koji je napustio zgradu vlade u kojoj su se održavali sastanci premijerke Jadranke Kosor s koalicijskim partnerima i opozicijskim strankama o nacrtu sporazuma o arbitraži graničnog spora sa Slovenijom rekao je novinarima da nije ovlašten davati izjave a da će o ishodu sastanka javnost biti obaviještena kada završi.

'Smatram da je sporazum jako dobar, to je moje mišljenje, to ne moraju drugi misliti', kazao je Bebić, koji smatra da će se oko sporazuma postignuti dogovor.

Novinarima je odgovorio da se na sastanku nije razgovaralo o potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene