Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majstori kalafati brodogradilišta i marine 'Betina' u Betini na otoku Murteru izradili su vjernu repliku galije koja je krajem 16. stoljeća potonula kod otoka Gnalića ispred Biograda na moru.


Olupinu galije s golemim brojem neprocjenjivih umjetničkih i uporabnih predmeta otkrili su 4. rujna 1967. godine šibenski povjesničari i arheolozi Zlatko Gunjača i Zdenko Brusić te instruktor ronjenja Dalibor Martinović. Bila je to svjetska arheološka senzacija. Do danas nijedno istraživanje nekog srednjovjekovnog podvodnog arheološkog lokaliteta nije donijelo tako brojne i spektakularne nalaze, prenosi portal Lokalna Hrvatska.

Vezani članci Provjereno istražuje slučaj krađe u Biogradu na Moru - 2 Bizarna krađa u Biogradu na Moru: Kako je kamen s mula iz 19. stoljeća završio u luksuznoj vili? Stanovi APN-a APN-ov fijasko u dalmatinskom gradiću: Zbog nemara države 29 obitelji strahuje da će izgubiti dom

Šibenski arheolozi i ronioci su s potonulog mletačkog trgovačkog broda koji je kod otoka Gnalića potonuo 1583. godine izronili više od 10.000 vrijednih uporabnih i umjetničkih predmeta među kojima se nalazila i drvena škrinja u kojoj su, nakon što je četiri vijeka provela na dnu mora, bili besprijekorno očuvani i potpuno suhi odjevni predmeti i 54 metra skupocjenog svilenog damasta. Među apsolutne unikate, osim platna i odjevnih predmeta, spadaju sirovine i polufabrikati - mesingani predmeti, kositrene šipke teške preko 1.000 kilograma, 10 kugli cinobera teških također preko 1.000 kilograma i mjedene folije. Za njihovu se proizvodnju u srednjem vijeku znalo, no do tog nalaza nije postojao nijedan sačuvani primjerak. S dna su podignuta dva velika sidra, devet brončanih topova, nekoliko topovskih kugli, bakreno i kositreno posuđe brodske kuhinje, golemi broj luksuznih predmeta, čaša, vrčeva, zdjelica, prozorskih stakala, okrugla i četvrtasta ogledala izrađena u radionicama u Muranu.

Pronađeno je i na tisuće predmeta od kobaltnog stakla i stakla tamnosmeđe boje, sitne staklene perlice, svijećnjaci proizvedeni na sjeveru Europe te mnogobrojni predmeti za svakodnevnu upotrebu - napršnjaci, šivaće igle, pribadače, britve, naočale, škare, razne vrste praporaca, precizne vage i drugo. U Biogradu je stoga osnovan Zavičajni muzej u kojemu je danas izložen veći dio tih predmeta. Replika galije je izrađena upravo za potrebe Grada i muzeja kako bi se obogatila turistička ponuda i turistima približilo spektakularno arheološko blago. 

Posao su povjerili iskusnim betinskim majstorima kalafatima kojima je trebalo oko 7 mjeseci efektivnog rada da stvore filigranski preciznu kopiju mletačkog trgovačkog broda. Replika je duga 9,6 metara i četiri je puta manja od izvornika. Javnosti je predstavljena 15. siječnja u sklopu proslave Dana grada Biograda na Moru i blagdana sv. Stošije.