Predsjednica je jučer predstavila svoje demografske mjere za koje nije znala reći koliko će koštati. Dnevnik Nove TV uz pomoć stručnjaka izračunao je kako su za Predsjedničine demografske mjere potrebne milijarde.

Galerija


Predsjedničine mjere još više su zahladile odnose državnog vrha. No premijer je javno suzdržan.

Vezani članci Dijete, ilustracija Nije sve tako crno: Pet gradova lani bilježilo demografski plus. Znamo i koja su najčešća imena za bebe Nada Murganić i Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Arhiva/Igor Soban/Pixsell) Murganić poprilično žestoko odgovorila Predsjednici: "Puno je lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost"

„Ako nešto od tih mjera budu dodatna vrijednost onome što radi vlada, rado ćemo ih usvojiti, pod uvjetom da budu financijski realni“, kazao je premijer Andrej Plenković.

Besplatan prijevoz za djecu osnovnih i srednjih škola, prema izračunu stručnjaka, stoji oko milijardu kuna. Još jedna milijarda potrebna je za punu plaću tijekom drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak kritičan je.

„Malo se trebamo uozbiljiti, novac nažalost ne raste na drveću, glupo ga je printati i provocirati inflaciju“, kaže Vrdoljak.

Za svako drugo i sljedeće dijete Predsjednica predlaže mjesečnu naknadu u visini od 20 posto prosječne plaće. To je sada 1200 kuna. U njezinu uredu pojašnjavaju da se to odnosi na djecu koja se tek trebaju roditi. To bi, procjenjuje se, stajalo dodatnih milijardu i 200 milijuna kuna.

Ministar financija mjere će analizirati. No ima li taj novac?

„Moja odgovornost kao ministra jest predlagati Vladi i saboru proračun koji je održiv, koji ipak građanima garantira mirnu situaciju“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

HDZ-u su Predsjedničine mjere dobro poznate. Sumnjaju da ih je čak i prepisala. A evo i sličnosti s izbornim programom iz 2016. Delimitiranje rodiljnih naknada, poticana stanogradnja, reforma javne uprave i digitalizacija, manji porez na dohodak, brže dobivanje državljanstva - samo su neki od istih prijedloga.

Na opasku ministrice Murganić koja je gostujući u Dnevniku Nove TV ustvrdila kako je svoj program demografske obnove prepisala od HDZ-a, Predsjednica odgovara:

„Čisto sumnjam, mislim da ministrica nije pročitala program.“

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.