Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra prilika

Iznos stipendije u EU dvostruko veći od prosječne hrvatske plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema mnogo Hrvata koji se mogu pohvaliti plaćom dva puta većom od prosječne. Upravo je toliki iznos stipendije za stažiranje u Europskoj uniji. U ovom trenutku otvoreni su natječaji u šest institucija Unije, uvjeti rada su izvrsni, a iskustvo neprocjenjivo.

Martina Turković je prevoditeljica iz Osijeka. Svoje jezične vještine usavršavala je u institucijama Europske unije. 'Ja sam praksu odradila u europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Briselu', kaže Martina.

Pročitajte i ovo 10 godina članstva u EU - 5 Sreća u inozemstvu Jednima se Hrvatska nije svidjela pa su otišli, drugima je El Dorado: "Kući su poslali više od pet milijardi eura" Deset godina u EU - 1 Razlozi za odlazak Slavlje ili tuga? Deset godina smo članica EU-a, a evo što građani misle: "Samo da ne bude gore"

Vrata europskih institucija otvorena su stotini mladih ljudi koji žele steći radno iskustvo, ne samo u Briselu, već u svim državama članicama Europske unije. U ovom trenutku mjesta za stažiranje nudi se u šest institucija. Rokovi za prijavu nisu kod svih jednaki, kao ni broj osoba koje se primaju. 'Prijavila sam se sve skupa u 5 ili 6 institucija, a prijavu sam ispunjavala preko interneta. Znači trebala sam napisati svoje podatke, gdje sam se školovala i napisati motivacijsko pismo', objašnjava Martina.

>> Anton ide raditi u Facebook!

Na natječaj se mogu prijaviti studenti, osobe koje su diplomirale i lingvisti. Moraju biti državljani europske unije ili države kandidatkinje. U početkom staža biti punoljetni, poznavati službeni jezik europske unije ili zemlje kandidatkinje i još dva jezika. Ne smiju imati već odrađeni staž na teret Europske unije.

Ovisno o instituciji, staž može trajati od tjedna, do godinu dana. Može biti neplaćen, ali i jako dobro plaćen. Primjerice, ove godine u Europskom parlamentu stipendija iznosi 9 tisuća kuna, odnosno, dvije prosječne hrvatske plaće i to na mjesec. To je tek tek četvrtina plaće službenih zaposlenika. 'Sasvim dovoljno da se pokriju svi troškovi, znači smještaj, stanovanje itd.', komentira Turković.

Radi se od 09:00 do 17:30 sati. Rokovi se moraju poštivati, a organizacija je besprijekorna. Prema stažistima, kaže Martina, ipak nisu prestrogi, a iskustvo koje se stekne je neprocjenjivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene