Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme je vedro, ali ne i meteoropati

Visoke temperature, južina i mrzovoljni ljudi: Što smo bliže Božiću, vrijeme je sve čudnije

Valovi na moru
Valovi na moru DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Valovi na moru Valovi na moru Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica Tamara Sugovornica Tamara Foto: DNEVNIK.hr Dugovornik Nenad Dugovornik Nenad Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica Anđela Sugovornica Anđela Foto: DNEVNIK.hr +2 Miho Sušić Galerija 1/7 >>
Neugodna južina zahvatila je Hrvatsku, a uz valove donijela je i iznadprosječno toplo vrijeme. Najviše problema zbog toga imaju meteoropati.

Cijelu Hrvatsku zahvatilo je iznadprosječno toplo vrijeme s temperaturama i do 20 stupnjeva. Uz to puše i velika južina. "Udara, kako nije, udara sve. Šta neće starijega udarit. 'Oće sve živo", kaže nam Splićanin Mijo.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu Vremenska prognoza Dijelovi Hrvatske ponovno će se zabijeliti: Meteorolog otkriva kakvo vrijeme nas očekuje do kraja tjedna Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

Po južini se i riba teže lovi. To nam potvrđuje i Nenad iz Zadra, koji je na prvi ulov čekao više od sat vremena. Baš ta južina nekima donosi i zdravstvene tegobe. Tako Miho Sušić iz Zavoda za hitnu medicinu kaže kako je manje intervencija preko noći. Ipak, po danu one, baš kao i jugo, dolaze na mahove.

"Najčešće su intervencije vezane za glavobolju, odnosno reakcije građana odnosno pacijenata na temperaturne šokove", objašnjava.

Polako dosežemo rekorde

Južinu prati i iznadprosječno toplo vrijeme. Iako je to neobično za predbožićni tjedan, ovako toplih razdoblja, uglavnom kraćih, bilo je i proteklih godina, a temperature su još uvijek daleko od rekordnih.

Prosinački rekord zasad još uvijek drži Sisak s izmjerenih 23,7 stupnjeva, i to točno na današnji dan prije 30 godina. Tog 18. prosinca 1989. i neki drugi gradovi zabilježili su rekordne vrijednosti.

Uz 1989., pamtimo i početak prosinca 2014. te nezaboravni Božić iz 2009. kad su temperature u mnogim krajevima također premašile 20 stupnjeva.

Što Hrvati kažu na takvo vrijeme

Zimsko proljeće u Zagrebu živu je popelo do gotovo 17 stupnjeva. Utječe to i na prodavače na zagrebačkom Adventu. "Danas je pogotovo toplo, ali imamo i peć i pečemo štrukle i sve grije, tako da je jako toplo", muči se s vremenom prodavačica Anđela.

Građani se boje posljedica jer, kako nam kaže jedna sugovornica, uvijek nešto slijedi iza toga kad je predugo toplo, "nešto će se dogoditi". No događa se da i kuhano vino, unatoč neuobičajeno visokim temperaturama - ide.

Valovi na moru Valovi i stijene (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nije povezano ljudsko raspoloženje i vremenske prilike. Svejedno se malo ugrijete uz čašicu kuhanog vina. Naravno jedna, dvije, tri, koliko treba", kaže Zagrepčanka Tamara.

I južina će proći, no treba izdržati. Sušić kaže da je lakše preživjeti neobično vrijeme ljudima koji žive po otocima, polju, moru ili uz vrtove i ispred kuće. "Mi koji smo u zatvorenim prostorima, kad izađemo vani, to nas trefi u glavu", zaključuje.

Toplo vrijeme se nastavlja, no ne zadugo

U središnjoj Hrvatskoj danas će biti promjenjivo, sa sunčanim razdobljima. Iako iznadprosječno toplo, očekuje se malo skromnijih 15 stupnjeva.

Slično će biti i u Slavoniji i Baranji. Vjerojatno malo sunčanije nego na zapadu, no također suho i toplije nego što bismo to očekivali posljednjih dana jeseni, uz temperaturu oko 13 stupnjeva.

Vrijeme će biti promjenjivije s kišom u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Na moru su pritom mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom, a do kraja dana mjestimice i obilnija oborina. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moru olujno jugo, a u gorju slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Temperatura će na sjevernom Jadranu biti oko 16 stupnjeva, a u gorju više od 10, u Lici čak 15.

I u Dalmaciji će biti pljuskova i grmljavine, jakog i olujnog juga i svakako topline koju nosi. Temperatura se očekuje od 15 do 18 stupnjeva, dakle i dalje oko 5 stupnjeva iznad prosjeka.

U kopnene krajeve pred vikend stiže sve promjenjivije vrijeme. Bit će i kiše, u petak u gorju, a drugdje uglavnom u subotu i pogotovo nedjelju. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a u nedjelju sjeverni vjetar s kojim će osvježiti.

Na Jadranu i idućih dana također promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, ali i pljuskovima praćenim grmljavinom, pri čemu oborina može biti i obilnija. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, a u nedjelju sjeverozapadnjak. Važno je naglasiti da bez obzira na to što će prema Božiću vrijeme biti manje toplo, i dalje će to biti vrijednosti iznad prosjeka za doba godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene