Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat poljoprivrede:

'Izmjene Zakona o radu su katastrofa za radnike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat poljoprivrede na današnjoj se konferenciji za novinare usprotivio najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR) ustvrdivši kako su one 'katastrofa za radnike'.

Izmjenama ZOR-a u dijelu koji se odnosi na osmosatno radno vrijeme želi se legalizirati 16-satni sezonski rad, čime se Hrvatsku vraća u razdoblje prije stotinjak godina kada je dnevno radno vrijeme trajalo 15 sati, rekao je predsjednik sindikata Šimo Orešković.

>> Sindikat iznijeli prosvjedni plan za 1. svibnja: Zahtjev 21!

Sindikat se žestoko protivio takvim izmjenama ZOR-a, ali nije bilo sluha za sindikalne argumente, pa bi Hrvatski sabor uskoro mogao usvojiti prvu fazu izmjena ZOR-a. Tražimo odustajanje od prve faze i nastavak socijalnog dijaloga, poručio je Orešković.

Također se priprema druga faza izmjena, koje su kao radni materijal dostavljene sindikatima, a one su tek katastrofa za radnike. Ukidaju se otkazni rokovi, otpremnine i savjetovanje o utvrđivanju viška radnika čime se dodatno ugrožavaju radnička prava, tvrdi Orešković.

Sindikat je konferenciju za novinare organizirao u povodu Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja, kako bi upozorio na značaj cjelovitog sustava zaštite na radu i posljedicama po zdravlje radnika ako se ne provodi Zakon o zaštiti na radu.

Godišnje više desetaka radnika pogine na radnom mjestu, više ih se tisuća teško ozlijedi obavljajući svoje radne zadatke, a više od tri posto BDP-a izgubi se zbog bolovanja koja su posljedica ozljeda na radu, naglasio je Orešković. Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 13.817 ozljeda na radu.

Orešković je također najavio da će se Sindikat poljoprivrede priključiti prvosvibanjskom sindikalnom prosvjedu u Zagrebu istaknuvši kako na radnički praznik radnici trebaju upozoriti na svoje probleme, a u ovom slučaju radi se o nezadovoljstvu potezima Vlade.

Dosta je graha, parkova i šuma, radnik mora iskazati svoje nezadovoljstvo, istaknuo je Orešković dodavši kako nijedna izmjena ZOR-a od 1996. nije bila u korist radnika, a sindikati nisu dovoljno prosvjedovali protiv toga.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjed Veliko nezadovoljstvo Prosvjed dostavljača Wolta, pozvani na razgovore u Vladu: Traže izmjenu Zakona po pitanju rada na digitalnim platformama Slika nije dostupna Prava radnika Pogledajte što je sve novo u Zakonu u radu: Uređuje se i dodatni rad za drugog poslodavca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene