Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) smatra kako bi izmjene zakona o prebivalištu i boravištu koje predlaže hrvatska vlada mogle dovesti u pitanje status i prava velikog broja Hrvata iz BiH te stoga kani zatražiti sastanak s hrvatskom premijerkom i Jadrankom Kosor kako bi se o tom problemu raspravilo, priopćeno je iz središnjice HDZ BiH u Mostaru.


Na sastanku kojega su tim povodom održali predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš i doministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin konstatirano je kako su moguće velike negativne posljedice po Hrvate u BiH usvoji li Hrvatski sabor izmjene zakona o prebivalištu i boravištu.

Vezani članci Ilustracija Započelo čišćenje mina na granici s Hrvatskom: "Plan je da završi u 18 mjeseci" Milorad Dodik "On uvodi represivni režim!" Oštre reakcije i osude Dodikove nove ideje

Predloženim izmjenama, koje je na sjednici hrvatske vlade u četvrtak obrazložio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, praktično se ukida mogućnost dvojnog prebivališta, a policiji i tijelima uprave daju znatno veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje doista ne žive u Hrvatskoj. Također se predviđaju i oštrije novčane kazne za prekršitelje zakona o prebivalištu i boravištu. Čović, Čordaš i Marin ukazali su na moguće velike negativne posljedice za Hrvate koji su izbjegli iz BiH, a još im nije osigurana obnova njihovih porušenih domova. Upozorili su kako postoji opasnost da veliki broj takvih osoba koje su izvadile osobne iskaznice u BiH od njih odustanu te se na taj način trajno isele iz BiH.

Kada su u pitanju stradalnici Domovinskog rata koji su svoja prava ostvarili u Republici Hrvatskoj, postoji također velika opasnost u njihovu izboru prebivališta, cijene u HDZ BiH. Iz te stranke također upozoravaju kako je 'zanimljivo da se predloženim izmjenama zakona veća prava daju izbjeglim Srbima iz Republike Hrvatske koji neće niti osjetiti negativne posljedice tog zakona te će i dalje zadržati dvojna prebivališta'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju