Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i dodatno doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu.

Galerija Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) prosvjed Zagrepčana protiv GUP-a (Foto: Patrik Macek/Pixsell) - 1 +0 prosvjed Zagrepčana protiv GUP-a (Foto: Patrik Macek/Pixsell) - 2

"Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađeni elaborat, prema dopisu Ministarstva njega treba dodatno doraditi", stoji u odluci Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je odbilo suglasnost za Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Vezani članci Pride Ride u Zagrebu Povorka ponosa kotrlja se zagrebačkim ulicama: ''Jučerašnji događaji pokazali su koliko brzo sav ostvareni napredak može nestati'' Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo za GUP, ministar graditeljstva protiv njega?!

To je već drugi put da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti", odlučilo je tada Ministarstvo.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti...

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u "bila samo farsa".

Udruge ističu kako je javna rasprava "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

"Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve", priopćile su udruge.

Ključni razlog za odbacivanje izmjena GUP-a jest to što zbog "zagrebačkog Manhattana" nije usklađen s prostornim planom višeg reda - na području igrališta NK Lokomotiva GUP-om predviđa se poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta, a sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, tvrde udruge.

Osim toga, takav GUP nema podršku ni vijeća gradskih četvrti jer je od njih ukupno 17 čak 11 glasalo protiv, a samo su ga četiri prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju