Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i dodatno doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu.

Galerija


"Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađeni elaborat, prema dopisu Ministarstva njega treba dodatno doraditi", stoji u odluci Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je odbilo suglasnost za Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Vezani članci Milan Bandić Milan Bandić ispričao se svima kod kojih se pozivao doma da provjeri odvajaju li otpad: ''Neću to više nikad reći'' Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo za GUP, ministar graditeljstva protiv njega?!

To je već drugi put da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti", odlučilo je tada Ministarstvo.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti...

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u "bila samo farsa".

Udruge ističu kako je javna rasprava "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

"Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve", priopćile su udruge.

Ključni razlog za odbacivanje izmjena GUP-a jest to što zbog "zagrebačkog Manhattana" nije usklađen s prostornim planom višeg reda - na području igrališta NK Lokomotiva GUP-om predviđa se poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta, a sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, tvrde udruge.

Osim toga, takav GUP nema podršku ni vijeća gradskih četvrti jer je od njih ukupno 17 čak 11 glasalo protiv, a samo su ga četiri prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno. (Hina)