Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualni sat na Gradskom vijeću

'Izmjenama Statuta grada u Vukovar se na mala vrata želi uvesti ćirilicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na aktualnom satu vukovarskog Gradskog vijeća bilo je riječi o uvođenju dvojezičnosti. HDZ-ovci i pravaši tvrde da se izmjenama gradskog statuta ćirilica u Vukovar uvodi na mala vrata. Gradonačelnik Sabo prozvan je jer ga nije bilo na skupu protiv ćirilice.

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova za svojega novog predsjednika izabralo Gorana Bošnjaka (SDP), koji je na toj dužnosti zamijenio Tomislava Džanka (HSP dr. Ante Starčevića), koji je dao ostavku.

Tomislav Džanak dao je ostavku još 8. siječnja jer, kako je tada objasnio, nije želio sudjelovati u "trgovini između SDP-a i SDSS-a koja je na djelu u Vukovaru", a povod ostavke bilo je prihvaćanje proračuna grada Vukovara za 2013. godinu, koji je, po njegovu mišljenju, "bio u korist srpske manjine, a na štetu hrvatske većine".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezadovoljan reakcijama Gradonačelnik Sabo povukao točku o izmjeni vukovarskog Statuta Slika nije dostupna Izmjene još 2009. godine Sabo: Od danas je za mene dvojezičnost u Vukovaru završena priča

>> Karamarko: Uvođenje ćirilice treba odgoditi, Vukovar je izmučen grad

U raspravi prije glasovanja dio vijećnika razljutilo je stajalište Kluba vijećnika SDSS-a, koji se najprije očitovao da neće poduprijeti Gorana Bošnjaka za predsjednika Gradskog vijeća, a nakon stanke koju je zatražio promijenio je mišljenje i odlučio poduprijeti Bošnjaka.

"Koliko ste radnih mjesta dobili za ovu trgovinu?" upitao je vijećnike SDSS-a nezavisni vijećnik Vinko Erak. Nezavisni vijećnik Zdravko Dedić ustvrdio je kako je "na djelu još jedna trgovina između SDSS-a i SDP-a", pri čemu je optužio gradonačelnika Željka Sabu (SDP) da je "najveći trgovac".

Reagirali su klubovi vijećnika SDSS-a i SDP-a te opovrgnuli bilo kakav dogovor u stanci sjednice Gradskog vijeća.

'Ćirilica na mala vrata'

Većinom glasova vijećnici su pristali i na izmjenu Statuta grada, čemu su se usprotivili vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji smatraju da se time u grad Vukovar "na mala vrata želi uvesti ćirilica".

Predsjednik Gradskoga vijeća Goran Bošnjak rekao je objašnjavajući razloge za promjenu Statuta grada kako je to potrebno učiniti zbog njegova usklađivanja sa zakonskim izmjenama kao što su smanjenje broja vijećnika s 25 na 21, a ako se bude željelo, dodao je, vijećnici će u nj moći unijeti i druge promjene.

Uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar bilo je tema aktualnog sata na kojem su HDZ i HSP dr. Ante Starčevića gradonačelniku Sabi zamjerili što nije bio na prosvjednom skupu protiv dvojezičnosti, održanom u subotu u Vukovaru u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Sabo je rekao kako na skupu nije bio jer je taj stožer izrazio želju da skup prođe bez političara.

Na pitanje vijećnika HDZ-a Alena Jakumetovića je li za uvođenje ćirilice u Vukovar, Sabo je odgovorio kako je s jučerašnjom konferencijom za novinare završio razgovor o toj temi.

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Džanak u raspravi o dvojezičnosti ustvrdio je kako izmjenama Statuta grada Vukovara iz 2009. godine koje su izglasovali HDZ, SDSS i HSP nije omogućena dvojezičnost u Vukovaru, što je, kako je rekao, 2011. godine potvrdilo i Ministarstvo uprave.

Po njegovim riječima, pretpostavke za dvojezičnost stekle su se tek nakon razultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu je u Vukovaru 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine.

Vijećnik Srđan Milaković (SDSS) rekao je u vezi s održanim prosvjedom da se građani srpske nacionalnosti nakon svega izrečenog na skupu u Vukovaru ne mogu osjećati "ni ugodno, ni sigurno". Pozvao je gradonačelnika Željka Sabu da ohrabri Vukovarce srpske nacionalnosti rekavši kako je nakon skupa i sam ograničio vlastitu slobodu kretanja po Vukovaru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene