Obavijesti Pretražite Navigacija
Velikan svjetskog glasa

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3
Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3 PR/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 1 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 1 Foto: PR/DNEVNIK.hr Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 2 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 2 Foto: PR/DNEVNIK.hr Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3 Foto: PR/DNEVNIK.hr Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 4 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 4 Foto: PR/DNEVNIK.hr +0 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 5 Galerija 1/5 >>
Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, svoja vrata otvara uskoro za još jednu izložbu koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.

Murtić 100 projekt je kojim se obilježava 100 godina od rođenja Ede Murtića, nenadmašnog velikana hrvatske moderne umjetnosti koji je svoj trag ostavio ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Izložba se otvara 25. svibnja i do 18. srpnja posjetitelji će moći pogledati više od 100 nevjerojatnih djela ikone modernog slikarstva. Osim djela velikog Ede Murtića projekt uključuje i niz drugih događanja – međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama i dr.).

Pročitajte i ovo Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga" Goran Baćac, vinar - 3 Za usne polizati Više od 10.000 ljudi pohrlilo je u jednu istarsku općinu, doznajte što ih je privuklo: "Imamo što za pokazati"

"Zadovoljstvo je i sreća sudjelovati u obilježavanju stote godišnjice rođenja Ede Murtića velikom izložbom njegovih djela. Edo Murtić mijenja percepciju o tome tko je umjetnik u društvu te pomiče granice značenja umjetničkog djela u javnom prostoru. On je nezaobilazna umjetnička pojava druge polovice 20. stoljeća. Posebno me raduje što će se kroz ovaj projekt, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, razviti novi načini dugoročne strategije prepoznavanja Zagreba kao turističke destinacije umjetničkog predznaka. Umjetnik Edo Murtić je idealna početna točka za takvu inicijativu. Osobno volim energiju, ljubav i raskošan talent slikarskog djela Ede Murtića." – povodom najave izložbe izjavio je Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Edo Murtić svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Izložba Murtić 100 u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) postavit će se pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Posebnost izložbe je raznolikost umjetnikova stvaralaštva predstavljena kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore te je kustos dodao: „Edo Murtić je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i je svojim opusom postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji.“

U Galeriji Bačva bit će predstavljeni radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićeva stvaralačkog pristupa. U Galeriji PM kustos postavlja Murtićeve aktivističke cikluse – posvećene antiratnoj tematici što izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, nepokolebljivog zastupnika demokratskih i slobodarskih načela, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te pejzaži i gradske vedute, koje su obilježile svih šest dekada njegova stvaralaštva.

Izložbu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: od 5 do 8 godina, od 10 do 15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

Organizirane su i druge kulturno-umjetničke aktivnosti unutar projekta koji slavi 100 godina Ede Murtića, a najavu događanja pogledajte i na stranici Murtic100.hr. Danas će se od 20 do 23 sata na fontani kod Nacionalne sveučilišne knjižnice projicirati slike Ede Murtića u čast njegova rođendana i kao najava za izložbu.

Ulaznice za izložbu će se moći kupiti na blagajni Meštrovićeva paviljona te online u sustavu ENTRIO.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene