Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite na DNEVNIK.hr-u

Božinović nakon tragične smrti 42-godišnjeg vatrogasca: "Goran je poginuo kao heroj koji je spašavao druge"

Vrh vatrogasne zajednice uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića obratio se javnosti nakon tragične vijesti o pogibilji 42-godišnjeg vatrogasca Gorana Komlenca.

Prilikom obavljanja dužnosti u gašenju požara smrtno je stradao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, 42-godišnji Goran Komlenac.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković obratili su se javnosti ispred zgrade JVP-a Dubrovački vatrogasci, ispostava Orašac.

Uz njih su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović i gradonačelnik Grada Dubrovnika te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković.

"Radi se o teškom i opasnom poslu. Poginuo je jedan od najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci", rekao je Božinović i dodao da vatrogasac nikada ne može biti siguran hoće li se vratiti kada ode na intervenciju.

Istaknuo je da nas sve to podsjeća na težinu njihova posla. "Poginuo je kao heroj koji je spašavao druge. Teško je naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna", rekao je.

Puno toga mijenja se kroz klimatske promjene, napomenuo je Božinović i dodao da se mi, kao i drugi u svijetu, moramo stalno prilagođavati.

"Nažalost, ovo ljeto je takvo da je borba s vatrom svakodnevna. Mijenja se dosta toga kroz klimatske promjene. Naš je sustav prepoznat kao jedan od najefikasnijih, međutim i mi, kao i drugi u Europi i svijetu, moramo se stalno prilagođavati novim okolnostima. Ovo je jedan tužan dan", kazao je Božinović.

Iza Komlenca ostali su supruga i dvoje male djece. "Vlada će učiniti sve da vodi brigu o njima, kao što uvijek vodimo brigu o najhrabrijima među nama", dodao je.

"U ovom trenutku raspolažemo s četiri kanadera i četiri airtractora. Jedan je trebao biti preuzet jučer, ali zbog nekih problema do toga nije došlo", rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Požari - 2 Ne ide na bolje Milijuni otišli na obranu od požara, a buktinja više no ikad: "Znate što meni žena napravi dok ne pokosim travu... jao"

Okružili su požar u vrlo kratkom vremenu, dodao je. "Odradili su sjajan posao i zato kada govorimo o kvaliteti vatrogasaca, ne govorimo floskule. Dokazuju se iz dana u dan. Dokazuju se i danas. Danas je saniran požar kod Karlobaga. Trenutno imamo informaciju da gori kod Primoštena", kazao je Božinovć te istaknuo da je jučer bilo dovoljno vatrogasaca.

Istaknuo je da ministar obrane Mario Banožić sutra ili prekosutra planira održati sastanak sa Zrakoplovno-tehničkim centrom da se vidi što je s kanaderom i airtractorom. "Hrvatska će biti među prvim zemljama EU-a koja će dobiti nove kanadere", kazao je Božinović.

Božinović je rekao da vatrogasci imaju dobru opremu i da to mogu potvrditi vatrogasci. "Ne bismo imali toliko turista da se ne osjećaju sigurno u Hrvatskoj", kazao je.

Naglasio je kako je Hrvatska kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu inicirala zajedničku nabavu na razini EU-a te će među prvima dobiti nove Canadaire.

"Sve će više biti potreba združenim vatrogasnim snagama, kod nas je to najmanje slučaj, jer smo možda i najbolje organizirani. Naši Canadairi su gasili u BiH i Sloveniji, kad je moguće pomažemo i drugima", poručio je Božinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEVID U TIJEKU Tragedija kod Dubrovnika: Tijekom gašenja požara smrtno stradao 42-godišnji vatrogasac

Policija je obavila očevid. "Trenutno rade na utvrđivanju kako je došlo do požara, a s druge strane se utvrđuje i kako je došlo do stradavanja našeg Gorana", rekao je Božinović te dodao da je naložena obdukcija.

"Najčešće na požarištima izgori sve što je dokaz, ali policija ima metode", dodao je Božinović.

Simović je rekao da su Komlenca brzo pronašli. "Goran je bio srčan momak", zaključio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene