Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izjave Mesića o dugu Ljubljanska banke potpuno su neutemeljene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o dugu Ljubljanske banke hrvatskim štedišama "potpuno su neutemeljene", izjavio je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju- STA direktor "stare" Ljubljanske banke Bojan Ožura.

Riječ je o instituciji koja se brine o starim deviznim knjižicama štediša nekadašnje Ljubljanske banke nakon što je 1994. godine posebnim ustavnim zakonom u parlamentu osnovana Nova Ljubljanska banka (NLB). Ona je preuzela aktivu bivše Ljubljanske banke, dok je pasiva, uključujući i dugove banke u drugim bivšim jugoslavenskim republikama, ostavljena u "staroj" banci, čime se problem počeo tretirati kao pitanje jugoslavenske sukcesije.

Pročitajte i ovo Umjetničke izvedbe hrvatskih političara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Svega smo se nagledali Umjetničke izvedbe naših vodećih: Jesu li bolji plesači, pjevači ili političari? Slika nije dostupna Lekcija iz povijesti Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?'

Ponavljajući već poznata slovenska stajališta zbog jučerašnjih navoda hrvatskog predsjednika Mesića koji se osvrnuo na otvorena pitanja Slovenije i Hrvatske, pa i na problem deviznih štediša, Ožura je rekao da Hrvatska blokira nastavak pregovora o staroj deviznoj štednji koji bi se trebali održati u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i da je sama trebala riješiti pitanje devizne štednje na svom teritoriju, kako je to učinila Slovenija, odnosno namiriti štediše "po teritorijalnom načelu".

Kako je objasnio Ožura, problem stare devizne štednje nastao je zapravo zbog "faktičkog stečaja Narodne banke Jugoslavije" iako on nikad nije objavljen, a sve je opet posljedica raspada SFRJ budući da su poslovne banke Narodnoj banci morale prodavati devizne priljeve i da je ona bila jamac za deviznu štednju.

Što se tiče položaja hrvatskih štediša, i hrvatski Ustavni sud u jednom je svom rješenju definirao da oni imaju deviznu štednju koja im je postala nedostupna zbog klasične više sile, odnosno raspada Jugoslavije, pa se ne može reći niti da su prevareni niti da su bez uštede ostali zbog trika, rekao je Ožura, komentirajući nastup predsjednika Mesića u zagrebačkom Slovenskom domu u utorak, prilikom predstavljanje knjige o hrvatsko-slovenskim odnosima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene