Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KBC Zagreb

Umrlo troje pacijenata zaraženih legionelom: "Ta bakterija se nalazi svuda, a osobito su opasni ovi ljetni mjeseci"

Aktualno Galerija KBC Zagreb KBC Zagreb Foto: Ranko Suvar/Cropix Screenshot Screenshot Foto: DNEVNIK.hr Legionela na Rebru - 2 Legionela na Rebru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Legionela na Rebru - 1 Legionela na Rebru - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog Galerija 1/8 >>
Iz KBC-a Zagreb nisu rekli kada je točno preminula posljednja zaražena osoba, ali su istaknuli kako rade sve što je moguće kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Troje pacijenata preminulo je nakon što se zarazilo legionelom u zagrebačkoj bolnici Rebro. Sveukupno se u bolnici zarazilo šestero ljudi, a svi su imali teške komorbiditete i bili imunokompromitirani, zbog čega je bakterija drastično pogoršala njihovo stanje. 

O cijelom slučaju zaraze legionelom u srijedu su se oglasili iz KBC-a Zagreb.

"Što se tiče prvog slučaja, reagirali smo promptno i obavijestili kolege epideomiologe s HZJZ-a. To je bilo prije nekog vremena, nakon prvog slučaja. Ono što je važno reći, u KBC-u Zagreb imamo brzu i preciznu dijagnostiku i zato možemo  brzo saznati o čemu se radi kod pacijenta i onda možete poduzimati adekvatne mjere", rekla je Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog u KBC-u Zagreb i dodala da nema razloga za zabrinutost jer se čini sve što je dostupno od mjera prevencije prijenosa legionele.

"Nakon prvog slučaja prije nekog vremena smo odmah uočili problematiku i svi smo senzibilizirani te aktivno tražimo. Uvijek je važno da imate dostupnu dijagnostiku. Želim reći da legionele ima u svim vodama, i u kućnim vodovodima, a u bonicama gdje je osjetljivija populacija stanovništva se redovito rade preventivne mjere koje se nazivaju antilegionela program. Preventivne mjere su svakodnevne. To znači da se tjedno podiže temperatura vode u spremnicima na temperaturu vode u kojoj legionela ne može opstati, a koriste se i antibakterijski filteri", objasnila je Bošnjak.

"Imamo 1200 kreveta i šest inficiranih osoba od početka travnja, dakle u razdoblju od dva i pol mjeseca. Teško je reći kad su se zarazili i je li se to dogodilo u bolnici jer su ti bolesnici pušteni kućama ili u domove za starije osobe pa bi se potom vraćali. Poduzeli smo sve mjere kako bismo otkrili uzrok zaraze i uočili tragove u vodi. Bolnica je poduzela sve mjere i analizirali smo vodu te je u tragovima pronađena ova bakterija", rekla je Gordana Pavliša iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Obje zaposlenice Rebra naglasile su da se radilo o teškim bolesnicima. Danas se, rekle su, radi pasterizacija cijelog sustava, a službe HZJZ-a uzimaju uzorke s više mjesta u bolnici. 

Smrtnost od legionele je pet do 10 posto.

"Nije ona posebno značajna za bolnice, ima je u hotelima, bazenima, javnim kupalištima i posvuda", rekla je Pavliša.

"Mi još uvijek nemamo podatke što je bio uzrok smrti ovih pacijenata", dodala je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene