Na sastanak Kluba zastupnika HDZ-a došao je i premijer Plenković. Komentirao je, uoči sastanka, štrajk prosvjetara i slučaj iz Zadra.

Galerija


Na pitanje idemo li na izvanredne izbore premijer je odgovorio: "Nismo još u toj fazi".

Vezani članci Sve više podrške Andreju Plenkoviću - 1 Sutra objava izbora u HDZ-u: Sve je više onih koji podupiru Andreja Plenkovića Milan Kujundžić Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa: "Kujundžiću se omakla greška, predao je novu karticu, ali pokreće se postupak provjere"

Komentirao je i štrajk prosvjetara.

"Ja bih rekao ovako - ucjena nema, rješenja ima i razgovarat ćemo". Upitan koje je rješenje za ovu situaciju, Plenković je rekao kako Vlada ima neke ideje za koje misli da bi mogle biti dobre, ali nije htio otkriti o čemu se točno radi. I dalje smatra kako nema razloga za štrajk.

Na pitanje kada će razgovarati sa sindikatima, premijer je ponovio kako su u mandatu njegove Vlade, plaće rasle za 15 do 17 posto.  

"Mislim da je dobra volja ove Vlade prema zaposlenicima u Hrvatskoj više nego jasna. Mi smo Vlada koja vodi računa o cijeloj ekonomskoj politici. Djelujemo kao Vlada koja ima konzistentan smjer. Pozivam sindikate na dijalog i sve političke stranke da zauzmu dobar i realan pristup rješavanju problema.

Operativno politički nije bilo nijednog opravdanog razloga za štrajk, pogotovo u mjesecu kad su naši učitelji i profesori dobili veću plaću, nego za mjesec prije. To je malo neobično. Nema ničega što gori da bi taj štrajk mogao sada cirkularno trajati. On se objektivno po svim mogućim kriterijima nije trebao dogoditi, jer je razgovor trajao, dijalog je trajao, ponude koje su bile na stolu su bile ozbiljne, mi ćemo pronaći rješenja koja su dobra", rekao je Plenković.

Pozvao je učitelje i profesore da se posvete obrazovanju djece. Na pitanje može li se koalicija rušiti na ovom pitanju, Plenković je rekao: "Nije ništa tako dramatično". Komentirao je i slučaj iz Zadra, rekavši da dijeli stav ministra Bošnjakovića.

Premijera u srijedu očekuje podnošenje izvješća u Saboru o radu Vlade, ali i rasprava o opozivu ministra Kujundžića nakon čega treba dokazati da ima većinu u Saboru. Na pitanje je li većina i dalje 82, premijer je rekao: "Koliko ja vidim je".