Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krši li policija zakon?

Božinovića naljutila novinarska pitanja o skandalu u MUP-u: "Možda nisam trebao dolaziti"

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.HR Davor Božinović - 2 Davor Božinović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Ministar Božinović dao je izjavu o porukama šefova policije i skandalu koji trese MUP. Novinari su u posjedu policijske prepiske s WhatsAppa nakon koje se postavlja pitanje je li bilo ilegalnog postupanja prema migrantima u Hrvatskoj.

Ministar Božinović dao je izjavu oko postupanja policije prema migrantima. Naime, procurile su WhatApp poruke u kojima se spominje ilegalno odvraćanje migranata.

Ministar Božinović kaže da ne može znati jesu li poruke autentične. Kaže da akcija Koridor nije tajna akcija i da je to akcija koja se provodi protiv krijumčara. "Hrvatska policija radi svoj posao u vezi zaštite granica, 24 sata dnevno, uglavnom noću, jer se noću te skupine prebacuju", rekao je ministar i dodao kako je u zadnja 24 sata uhićeno 10 krijumčara, a da je do početka travnja uhićeno 250 krijumčara. 

Na ponovo pitanje novinara o porukama, ministar je uzvratio protupitanjem: "Kako ste vi doznali da ću ja doći na presicu? Poslali ste poruku glasnogovorniku...."

Ministar je potom rekao da poruke nisu zabranjene. "Kako nije to službena komunikacija?" Upitao je. "Ima li grešaka, ne govorim sad o tome, ali ima", rekao je ministar. 

Kazao je da građani ne bi ušli u Schengen, da Hrvatska nije radila dobar posao i što se tiče migranata. 

Na pitanje hoće li tražiti istragu o porukama, kaže: "Ja nisam vidio da netko govori o odvraćanju....odvraćanje vam je odvraćanje pojedinca od kršenja zakona", rekao je ministar. 

Na pitanje novinarke je li po zakonu odvraćati migrante ako nisu zatečeni kod granice, ministar nije dao direktan odgovor. Kaže da su svi migranti koji su ušli u Hrvatsku registrirani. Božinović nije dao niti jedan konkretan odgovor o objavljenim porukama policijskih šefova o migrantima. 

"Jedino rješenje je da se države članice EU precizno dogovore kako taj proces regulirati. Nama je u interesu da proces bude reguliran. Po zakonu svatko tko pomaže na taj način, kao krijumčari, da ilegalno uđu i  nastave kroz EU čini protuzakonito djelo. A po zakonu su svi ti migranti žrtve", rekao je ministar. 

"Recite vi meni što je posao policije? Hrvatska poštuje ljudska prava", kazao je. Ministar i dalje tvrdi da je sve bilo po zakonu. 

"Grupa je ugašena prije četiri godine, valjda za nju nije bilo potrebe. Ljudi razmjenjuju informacije. Sve je uvedeno u sustav, ovo su razmjene operativnih informacija. To su zatvorene grupe unutar ovlaštenih osoba. U ovim grupama koje ste vi objavili nema mene....policijski službenici razmjenjuju informacije....zašto biste vi lišili nečega što vam može pomoći u komunikaciji....", rekao je. 

Tvrdi da su ovakve poruke najbrži i najefikasniji način komunikacije. 

"Ovo je operativna komunikacija". I dalje tvrdi da to nije sigurnosni problem policije. Naglašava da migranti ostvaruju svoja prava. 

Na pitanje o detaljima iz otkrivenih poruka i rečenici iz poruke: "naručene marice za odvraćanje", ministar kaže da nije vidio tu poruku.

Novinarka je potom ponovo ministra pitala o konkretnoj poruci o 80-ak migranata kraj Velike Gorice. Policija je za njih preko poruka naručila marice i napisala da ih treba za odvraćanje. Odvraćanje je protuzakonito.

Ministar je rekao da svi migranti ostvaruju svoja prava i ponovo je govorio o krijumčarima, a ne o pushbackovima. 

Na pitanje je li bilo ilegalnih pushbackova, ministar kaže da toga nije bilo u Hrvatskoj. Tvrdi da Hrvatska niti u jednom slučaju nije uhitila migrante daleko od granice i vratila ih. Ministar ponavlja da je sve bilo prema zakonu. 

Na negodovanje novinara oko općenitih odgovora, Božinović je rekao: "Jel vas uopće zanima ovo o čemu govorimo? Možda nisam ni trebao dolaziti". 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 SIGURNOST I DOSTOJANSTVO Prije 16 godina u Hrvatskoj je prvi put priznato pravo na azil: Gdje smo danas u ''tvrđavi Europi'' i jesmo li zaboravili ljudima biti ljudi?

Istraživanje o postupanju s migrantima

Na adresu nizozemskog neprofitnog istraživačkog portala Lighthouse Reports u studenom prošle godine stiglo je šezdeset screenshotova s WhatsAppa koji sadrže komunikaciju između pripadnika hrvatske policije. U grupi nazvanoj "OA Koridor II- Zapad" nalaze se 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutarnjih poslova i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

Screenshotovi koji su procurili otkrivaju da su u grupi pripadnici hrvatske granične policije između kolovoza 2019. veljača 2020. dijelili osjetljive informacije o postupanjima prema stranih državljana, uključujući uznemirujuće fotografije. Također, dijelili su se podaci o kretanjima novinara s njihovim osobnim podacima i fotografijama.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj i Ranko Ostojić pregledavaju poruke Donosi Provjereno Pogledajte detalje velikog skandala u MUP-u: Što otkrivaju poruke iz tajne policijske grupe?

Ministarstvo unutarnjih poslova u odgovoru na drugi po redu upit konzorcija reporterki i reportera NoveTV, Lighthouse Reportsa, austrijskog ORF-a, tjednika Novosti, Der Spiegelea i Telegrama koji rade na ovom istraživanju u srijedu su poslali odgovor da ne rade ništa ilegalno, da WhatApp grupe nisu zabranjene, i da, dapače, sumnjaju u istinitost i autentičnost poruka o kojima pitamo, a zatim kažu da te WhatsApp grupe ne postoje već tri godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene