Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za streljanje 200 zarobljenika

Izdvojeno suđenje Sireti zatvoreno za javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavak izdvojenog suđenja za ratni zločin na Ovčari 1991. godine optuženom Damiru Sireti pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je bio zatvoren za javnost zbog saslušavanja svjedoka suradnika pozvanih na zahtjev suda.

Kako je objašnjeno, svjedocima suradnicima predočena je mogućnost da izaberu hoće li njihovo saslušavanje u dokaznom postupku biti otvoreno za javnost i oni su to odbili te stoga novinarima nije bilo dopušteno pratiti suđenje. Na početku odvojenog suđenja 23. prosinca 2008. Sireta je odbacio navode optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

>> Svjedoci tvrde da na Ovčari Siretu nisu vidjeli

Optuženi je tada kazao kako je bio u odredu 'Petrova Gora', kojim je zapovijedao Miroljub Vujović (kojemu je, uz još 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara pred istim sudskim vijećem u ponovljenom postupku 12. ožujka ove godine izrečena presude za zločine na Ovčari). U nastavku suđenja Sireti, kao svjedoci suda 23. veljače ove godine saslušani su pripadnici odreda 'Petrova Gora' Dragan Cvijanović i Nedeljko Petković koji su posvjedočili da su nakon pada Vukovara otišli na Ovčaru do hangara u kojem su se nalazili zarobljenici, ali da tamo nisu vidjeli optuženog.

Sireta je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO) Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje JNA, bio u streljačkom vodu koji je strijeljao 200 hrvatskih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari kod Vukovara noću između 20. i 21. studenog 1991. Za zločin na Ovčari od ožujka 2007. vodio se ponovljeni postupak protiv 18 pripadnika TO-a, nakon što je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

Osuđeno 13 pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe

U presudama izrečenim 12. ožujka 2009. Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991. Kako se neslužbeno doznaje, suđenje Sireti trebalo bi biti nastavljeno u travnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene