Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavak izdvojenog suđenja za ratni zločin na Ovčari 1991. godine optuženom Damiru Sireti pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je bio zatvoren za javnost zbog saslušavanja svjedoka suradnika pozvanih na zahtjev suda.


Kako je objašnjeno, svjedocima suradnicima predočena je mogućnost da izaberu hoće li njihovo saslušavanje u dokaznom postupku biti otvoreno za javnost i oni su to odbili te stoga novinarima nije bilo dopušteno pratiti suđenje. Na početku odvojenog suđenja 23. prosinca 2008. Sireta je odbacio navode optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

>> Svjedoci tvrde da na Ovčari Siretu nisu vidjeli

Vezani članci Dražen Živić Stručnjak o napadu na dječaka: "Vukovar je traumatizirana zajednica koja traži osjetljiv i pažljiv pristup. Najbolje je liječiti ratne rane i traume ako krenemo od djece" Milorad Pupovac Pupovac o napadu iz mržnje u Vukovaru: "Ovo je alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika"

Optuženi je tada kazao kako je bio u odredu 'Petrova Gora', kojim je zapovijedao Miroljub Vujović (kojemu je, uz još 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara pred istim sudskim vijećem u ponovljenom postupku 12. ožujka ove godine izrečena presude za zločine na Ovčari). U nastavku suđenja Sireti, kao svjedoci suda 23. veljače ove godine saslušani su pripadnici odreda 'Petrova Gora' Dragan Cvijanović i Nedeljko Petković koji su posvjedočili da su nakon pada Vukovara otišli na Ovčaru do hangara u kojem su se nalazili zarobljenici, ali da tamo nisu vidjeli optuženog.

Sireta je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO) Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje JNA, bio u streljačkom vodu koji je strijeljao 200 hrvatskih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari kod Vukovara noću između 20. i 21. studenog 1991. Za zločin na Ovčari od ožujka 2007. vodio se ponovljeni postupak protiv 18 pripadnika TO-a, nakon što je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

Osuđeno 13 pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe

U presudama izrečenim 12. ožujka 2009. Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991. Kako se neslužbeno doznaje, suđenje Sireti trebalo bi biti nastavljeno u travnju.