Obavijesti Video Pretražite Navigacija
8. točaka

Ovako će izgledati Milanovićev gospodarski program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se predstavlja i gospodarski program SDP-ove koalicije "Hrvatska raste - Nema povratka na staro.

Odaslane poruke već su poznate, njegova koalicija tvrdi da zaslužuje još jedan mandat. A konkurentski HDZ izvrgnut je kritikama.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde

Danas bi SDP trebao objaviti i svoj program i to na internetskim stranicama. Kako je i sam Milanović rekao decentralizacija ali i dodatne promjene poreznih stopa pri obračunu plaća, tek su segment programa.

'Kako da kažem, cerebralan je malo je pisan s mozgom za razliku od HDZ-ovog ali je razumljiv počinje s gospodarstvom završava s kulturom i sportom transparentnim javnim financijama', rekao je Milanović.

Ovako izgleda gospodarski program koalicije Hrvatska raste

Koalicija "Hrvatska raste - Nema povratka na staro", predstavila je svoj gospodarski program, koji je kombinacija dosad ostvarenih postignuća i slijeda ciljeva koji se naslanjaju na ta postignuća, kako je već ranije najavio premijer Zoran Milanović.

Program je podijeljen u 8 točaka, koje obuhvaćaju slijedeća područja:

1. UBRZANJE GOSPODARSKOG RASTA, JAČANJE KONKURENTNOSTI I POBOLJŠANJE POSLOVNE KLIME

Cilj koalicije je da u iduće 4 godine dovede Hrvatsku među prvih 40 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja (prema Doing Business rangiranju).

"Već u 2016. planiramo novo smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvu za dodatnih 300 mil. kn čime će ukupan iznos smanjenja biti preko 1 mlrd. kn, što predstavlja znatno smanjenje ukupnog tereta za poduzetnike", piše u njihovom programu.

"Smanjit ćemo stopu poreza na dodanu vrijednost za košaricu izabranih poljoprivrednih I prehrambenih proizvoda, uključujući morsku i riječnu ribu, s 25 % na međustopu od 13 %", obećaju.

NO PASSARAN 'Domovina nije osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu!

"Značajna EU i nacionalna sredstva ćemo uložiti u projekte navodnjavanja, čime ćemo osigurati da se 65 000 ha poljoprivrednih površina navodnjava te ćemo također osigurati dostizanje prosjeka EU u pogledu udjela navodnjavanih površina (oko 6 %). U tu svrhu za sektor ribarstva osigurali smo sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od približno 1,9 milijardi kuna", piše u programu.

"Uložit ćemo preko 2 milijarde kuna u socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao što su prometnice, vrtići, knjižnice, tržnice, zelene površine", stoji u programu.

"Zato najavljujemo daljnje porezno rasterećenje, odnosno rast plaća kao snažan instrument ubrzanja rasta BDP-a. Uz rast zaposlenosti, rast plaća i potrošnje zasigurno je najvažniji znak za naše građane da se stvari kreću u pravom smjeru", obećaje vladajuća koalicija.

"U naredne četiri godine cilj nam je povećati vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30 % u odnosu na 2015. godinu (stopa rasta izvoza 7-8 % prosječno godišnje)! U iduće četiri godine cilj nam je osigurati najmanje 30 milijardi kuna vrijednih ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u sektoru turizma, od čega očekujemo da najmanje 50% ulaganja potječe od stranih ulagača", ističe se u programu.

Osvrnuli su se i na poduzetništvo. "Osigurali smo sredstva za razdoblje od iduće 4 godine na razini više od 10 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, uključujući i fondove za ruralni razvoj, čime će se uz vlastito sufinanciranje poduzetnika potaknuti ukupne investicije od oko 35 milijardi kuna", piše u programu.

2. BOLJI STANDARD I VEĆU SOCIJALNU SIGURNOST GRAĐANA

Koalicija pod ovom točkom kao apsolutni prioritet ističe nova zapošljavanja.

"Uložit ćemo više od 3 milijarde kuna iz EU fondova u stvaranje novih i boljih radnih mjesta kroz izravne poticaje poslodavcima za zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje te kroz druge mjere. Pri tom ćemo posebnu pozornost dalje usmjeravati prema zapošljavanju mladih, žena i starije populacije", piše u programu.

Dotakli su između ostalog i pitanje pronatalitetne politike. "Dodatnu potporu zaposlenim roditeljima osigurat ćemo tako da među važne „osobne potrebe“ za koje se koristi plaćeni dopust uvrstimo i dopust namijenjen prilagodbi djeteta na boravak u predškolskoj ustanovi, kao i prilagodbi djeteta prilikom polaska u 1. razred osnovne škole", obećaju u programu.

Koalicija ističe i brigu za zdravlje građana kao jedan od prioriteta. "Pokrenuli smo i u idućem mandatu ćemo dovršiti izgradnju novih bolničkih i polikliničkih kapaciteta u Rijeci, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Bjelovaru, Koprivnici, Sisku, Popovači, Novom Marofu, Splitu, Zagrebu (KBC Sestre milosrdnice i KB Merkur) sredstvima EU fondova i putem javno privatnih partnerstva, a Klinika za dječje bolesti Zagreb kompletno će se preseliti na novu lokaciju", kažu u programu.

3. POBOLJŠANJE UČINKOVITOSTI JAVNOG SEKTORA

Stav koalicije jest takav da problemi javnog sektora leže prvenstveno u njegovoj nedovoljnoj efikasnosti, a ne u njegovoj ogromnoj veličini.

"U iduće 4 godine povećat ćemo broj javnih usluga putem sustava e-Građani i e-Poslovanje na najmanje 100 i tako dodatno pojeftiniti javne usluge za građane i poduzetnike, smanjiti troškove javnog sektora te značajno uštedjeti na vremenu", obećaju.

Cilj im je u idućem mandatu i poboljšati efikasnost sudskog sustava te smanjiti prosječno trajanje sudskih postupaka na ispod 300 dana.

"U iduće četiri godine smanjit ćemo broj neriješenih sudskih predmeta ispod 350 000 i tako dodatno poboljšati kvalitetu pravosudnog sustava", piše u programu.

Cilj koalicije je i nastaviti proces fiskalne konsolidacije, smanjiti deficit i zaustaviti rast javnog duga, prije svega na temeljima započetog gospodarskog rasta i rasta proračunskih prihoda.

4. STVARANJE OBRAZOVANJA ZA 21. STOLJEĆE

"Započeli smo cjelovitu kurikularnu reformu za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje što je jedna od najvažnijih nacionalnih reformi u posljednjih 25 godina", ističu u programu i dodaju kako je cilj i još snažnije povezati znanost i visoko obrazovanje sa gospodarstvom.

"Cilj nam je u naredne tri godine povećati broj istraživača u RH za 15 %", kažu u programu.

Obećaju i nova ulaganja od 6,5 milijardi kuna. "U iduće četiri godine u različite vidove obrazovanja, od srednjoškolskog do visokog, zatim za istraživanje i razvoj te za obrazovni standard uložit ćemo više od 7,5 milijardi kuna, čime ćemo konačno osigurati moderni sustav obrazovanja primjeren državi članici EU", piše u programu.

5. IZGRADNJA SUVREMENE INFRASTRUKTURE ZA NOVI GOSPODARSKI RAST I BOLJI STANDARD GRAĐANA

Koalicija u programu ističe kako je izradila prvu strategiju prometnog razvitka nakon 1999. "Za ulaganja u željezničku infrastrukturu u idućem mandatu osigurali smo dodatnih 8 milijardi kuna iz EU fondova! U naredne četiri godine planira se izgradnja 51 km nove pruge, obnova i modernizacija 265 km postojećih pruga te osiguravanje 220 željezničko-cestovnih prijelaza u naseljenim mjestima", piše u programu.

Podsjetili su i da su osigurani preduvjeti za izgradnju Pelješkog mosta u 2016. godini.

Nastavit će i s projektom gradnje LNG terminala na Krku te Plomina C, za kojeg kažu da je projekt vrijednosti od jedne milijarde eura.

6. OČUVANJE OKOLIŠA I ODRŽIVI RAZVOJ

SDP-ova koalicija ističe ogromne pomake u gospodarenju otpadom u vrijeme njihovog mandata. "Za izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom osigurali smo 5 milijardi kuna iz EU fondova i vlastitih izvora", piše u programu.

"Najmanje 14 milijardi kuna će se uložiti u sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, od čega je 7,7 milijardi kuna osigurano iz EU fondova. Četiri milijarde kuna se planira uložiti u zaštitu od štetnog djelovanja voda, odnosno zaštitu od poplava, od čega je 1,6 milijardi kuna osigurano iz EU fondova", kažu.

U idućem mandatu, kažu, nastavljaju s energetskom obnovom Hrvatske. " Pripremamo i novi projekt suzbijanja energetskog siromaštva kroz financiranje energetske obnove domova socijalno najugroženijim obiteljima koje žive u objektima koji su energetski neučinkoviti", piše u programu.

7. REGIONALNI RAZVOJ I DECENTRALIZACIJA

Ovdje je naglasak stavljen na važnost povlačenja sredstava iz EU fondova. "Početkom 2016. godine pokrenut ćemo program ulaganja iz EU fondova vrijedan oko 1,2 milijarde kuna namijenjen razvoju manjih gradova isključivo na slabije razvijenim i ratom pogođenim područjima kao što su Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac i Knin", stoji u programu.

"Naš je stav jasan. Hrvatska treba višu razinu decentralizacije. Decentralizacija znači više novca na lokalnoj razini, ali i više odgovornosti", ističe se u programu.

8. NAPREDNO I SIGURNO DRUŠTVO

"Naš cilj je snažno ustrajati na zaštiti najširih prava svakog pojedinca i prava manjinskih skupina, u uspostavljanju i čuvanju socijalnih prava te širenju prostora građanskih sloboda", piše u programu.

Mlade posebno stavljaju u fokus. "Prvi cilj je jednaki pristup obrazovanju za sve mlade ljude, bez obzira na njihov socijalni status. Otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje mladih ljudi najviši je cilj naše ekonomske politike", stoji u programu.

"Nastavljamo i s EU programom "Garancija za mlade". Osobama do 30 godina starosti nudimo posao, naukovanje, vježbeništvo ili nastavak obrazovanja", piše u programu.

Dotakli su i problem stambenog pitanja mladih, suradnje vlasti i civilnih udruga, sigurnost građana i države te borbu protiv korupcije. Naglasak je stavljen i na unaprijeđenje sporta i kulture.

Kompletan gospodarski program vladajuće koalicije bit će predstavljen na stranicama hrvatskaraste.org.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene