Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NO PASSARAN 'Domovina nije osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović poručio je s predizbornog skupa SDP-a održanog u nedjelju u Vukovaru da Domovina nije, kako neki govore, "osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu" najavivši kako predizborni program SDP-a, koji bi trebao biti objavljen najvjerojatnije u posijepodnevnim satima, nudi red, rad i rast te bolju budućnost za sve građane Hrvatske.

"Domovinski red, domovinski rad i domovinski rast to želim. Ili rast i stabilnost ili dolina suza. Ili vladavina prava ili hajdučija i korupcija. li mi ili oni. Biraj!", poručio je rekavši kako Domovina nije, kako neki govore, "osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu. "To nije to i neće proći. No passaran!", poručio je Milanović zapitavši koja je vlast bila narodnija od koalicijske predvođene SDP-om.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

Ustvrdio je kako je i HDZ-ova vlast bila narodna ali kako nitko ne može poreći da je bila i grozna. "Obraz nismo izgubili, a hrvatsku narodnu vlast ćemo očuvati", dodao je kazavši kako SDP baštini europske vrijednosti, a ne vrijednosti "čaršije i Balkana". Dotaknuvši se početka mandata svoje Vlade prije četiri godine rekao je kako je tada pomalo bio i naivan jer nije mogao vjerovati da bi jedna politička stranka, jedna "falanga" bila u stanju iskazati toliku količinu mržnje. "Koji su neprijatelji time suzbijeni i koliko je radnih mjesta otvoreno?", zapitao je aludirajući na nasilne prosvjede i razbijanje ploča s ćiličnim nazivima u Vukovaru.

Pripomenuvši kako je na skupu u Slavonskom Brodu spomenuo "cajke" pojasnio je kako su "cajke" način razmišljanja o poslu i odgovornosti. "To nije umjetnost. To su dva tona, tri riječi i puno deranja. Njihovi čelnici slušaju neke stvari koje ne bi trebali da slušaju. HDZ jednako lijenost, jednako indolentnost. 'A kada te pitaju koji program, onda ne znaš ali ne zato što ne znaš brojati do pet jer to svatko zna. Nisu oni glupi i neobrazovani. Jesu, ali ne toliko", ustvrdio je.

Ponovio je kako se Hrvatska neće, poput Mađarske ograđivati žicom kako bi spriječila prolazak izbjeglica koji po njegovim riječima kroz Mađarsku "trče kao Usain Bolt jer su svjesni poruka koje im se šalju žicom".

 'Ja sam Zoran Milanović, nisam Khuen Hedervary'

"O nekim stvarima sam već govorio, o daljnjim poreznim olakšicama, ali ne neodgovornim olakšicama da s jedne strane obećavamo ogromne troškove, a s druge strane rezanje poreza linearno. Više će se operezivati kapital, a manje rad. Gledat ćemo dugoročno da PDV bude sve niži. Ali u ovom trenutku tko god obećava da će PDV linearno srezat, a onda mi kaže da će dati tisuću eura vamo, tamo taj neprosto ne govori istinu. Ja vjerujem da su hrvatski ljudi dovoljno zreli da prepoznaju blefere", poručio je Zoran Milanović.

Najavio je i uvođenje dodatnih ovlasti za gradove s brojem stanovnika većim od 100.000 o čemu je, priznao je, bilo riječi i tijekom manadata sadašnje Vlade ali nije napravljeno. Općine bi trebale dobiti veće finacijske ovlasti ali i obveze kao i gradovi do 35.000 stanovnika. "Rekao sam ne ukidanju županija iz političkih, povjesnih i praktičnih razloga ali to ne znači da neke od ovlasti županija neće prijeći na Split, Rijeku i Osijek po uzoru na Grad Zagreb", rekao je Milanović.

Najavio je kao bi predizborni program SDP-a trebao biti objavljen najvjerojatnije poslijepodne rekavši kako je program njegove stranke "celebralan" odnosno "malo pisan s mozgom za razliku od HDZ-ovog i vrlo je jednostavan". Kazao je kako se njegova Vlada u protekle četiri godine "ubijala danonoćno" kako bi zemlju izvukla iz "tupe" krize i beznađa.

Na skupu koji je održan u Ružičkinoj kući pod geslom "Hrvatska raste. Nema povratka na staro", govorio je i ministar financija Borislav Lalovac rekavši kako je gospodarski program HDZ-a, koji je kako je ustvrdio, pisan na "institutu u Prnjavoru", u službi krupnog kapitala i banaka. "Ova Vlada Zorana Milanovića je prva Vlada koja je u 25 godina rekla stranim agentima: Ne može. Dosta je", ustvrdio je rekavši kako za bankare ima lošu vijest, a ona glasi da će SDP na vlasti biti i naredne četiri godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najveći dio govora posevtio je izbjegličkoj krizi rekavši kako je Hrvatska uz Estonija bila jedina zemlja EU koja je iskazala spremnost da primi i više izbjeglica od predložene kvote. "Ali nismo očekivali da će izbjeglice do Hrvatske dolaziti bez ikakve kontroleu Grčkoj i Srbiji niti da će ih na ulazu u Mađarsku dočekati žica", kazao je poručivši kako je Hrvatska spremna i dalje iskazivati solidarnost ali "to ne rade ni u Grčkoj ni u Mađarskoj".

"Sada je potrebno spriječiti puno veću katastrofu, a to je da se vratimo na staro, da se HDZ ne vrati", poručio je Ostojić na skupu.

Po riječima koordinatora SDP-a za V. izbornu jdinicu Zdravka Ronka, SDP je došao u Vukovar "čista obraza i čistih ruku" tražeći podršku Vukovarac za svoj program. "Tražimo to upravo na ovom svetom mjestu gdje su rane još vidljive", kazao je rekavši kako u tišini koja je vladala u dvorani dok je govorio kao da čuje zov golubice: "Zorane, povedi nas u bolje sutra".

Govori govornika, posebice predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, često su bili prekidani povicima odobravanja okupljenih članova i simpatizera stranke praćeni mahanjem državnim i zastavama SDP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene