Obavijesti Pretražite Navigacija
IZBORI U SPLITU

Analiza velikog uspjeha Ivice Puljka: "Upravo tu leži razlog poraza HDZ-a..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Bez obzira na malu izlaznost, rezultatima izvanrednih izbora u Splitu nema se što prigovoriti: Ivica Puljak i Centar odnijeli su veliku pobjedu. Bili su to izbori protiv HDZ-a i Keruma", smatra sociolog Mirko Petrić.

S nešto manje od 50 posto glasova splitskih birača Ivica Puljak i njegova stranka Centar odnijeli su premoćnu pobjedu u prvom krugu izvanrednih lokalnih izbora

Unatoč izrazito maloj izlaznosti birača, sociolog i viši predavač na Odjelu za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zadru Mirko Petrić ističe kako je Puljkova pobjeda legitimna i predstavlja veliki uspjeh desnog centra. Ona je, drži Petrić, dodatno potvrdila ranije formirani stav i mišljenje splitskih birača, a to je da ne žele HDZ ni Keruma. Puljku u prilog išli su i rezultati anketa.

Što je uzrok poraza splitskog HDZ-a?

"Ljudi koji su htjeli glasati za HDZ nisu dali svoj glas Zoranu Đogašu. Ta stranka istaknula je kandidata sličnog Puljku: znanstvenika neopterećenog politikom, no upravo tu leži razlog njihova poraza. Pokazalo se, naime, da je HDZ-ovo biračko tijelo drukčije. Ovi izbori pokazali su da splitskom HDZ-u fali desno krilo - zato je Domovinski pokret doživio uspjeh", pojasnio je Mirko Petrić za DNEVNIK.hr te dodao kako su najnoviji lokalni izbori u Splitu istaknuli i veliki nedostatak političke pismenosti u smislu artikuliranja programa.

Prema njegovu mišljenju, SDP i Možemo jedini su imali konkretan program, ostali su pozivali birače da glasaju "protiv". Nijedna stranka nije nudila viziju ni smislenu strategiju razvoja.

Stranka Ivice Puljka desni je centar, no realno se postavlja pitanje koji je stvarni sadržaj njihova programa. Petrić ih definira kao liberalnu stranku s malom komponentom demokratskog.

"Centar čitavo vrijeme govori o razvoju turizma i Splita kao grada znanosti, no pitanje je kakvog turizma i kakve znanosti. Imam dojam da se drže neoliberalizma, i to onog koji je u Europi star nekih četrdesetak godina i već blijedi jer se Europa polako okreće socijalnim vrijednostima", naglašava Petrić te dodaje kako se upravo takav koncept kombinacije turizma i znanosti u Amsterdamu pokazao promašenim.

Potvrdi li Ivica Puljak svoju pobjedu i u drugom krugu, gradom će vladati tehnokratski, smatra Petrić. 

Pročitajte i ovo Ivica Puljak građani su izabrali Ivica Puljak o preliminarnim rezultatima izbora: "Pružit ćemo ruku svima koji žele da se Split razvija, ali to nisu Željko Kerum i HDZ"

Pročitajte i ovo Ivica Puljak ZA DVA TJEDNA Đogaš ga čeka u drugom krugu, a Puljak je uvjeren u pobjedu: ''Građani Splita su odlučili, izabrali su red umjesto nereda. Split će doživjeti renesansu''

Što se pak tiče sastava Gradskog vijeća, tu bi se Puljak mogao suočiti s izazovima. Poznati sociolog podsjeća kako Centru nedostaje jedan glas za većinu u Vijeću, ali da su HDZ i Kerum otvoreno rekli da neće u koaliciju s Centrom. S druge strane, ljevica je ispala jer se rascjepkala prije izbora.

"Svakako, bit će zanimljivo i u drugom krugu, pred Splitom su opet brojni izazovi", zaključio je Petrić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene