Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

NEZAKONITO PROTJERIVANJE

POTRESNA SVJEDOČANSTVA IZBJEGLICA "Hrvatski policajci su nas tukli i uzeli nam novac"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti udruge Are You Syrious? i Inicijative Dobrodošli! razgovarali su proteklih mjesec dana s izbjeglicama koji se trenutno nalaze u Srbiji i koji tvrde da su ih hrvatski policajci nezakonito i nasilno protjerali iz Hrvatske. Pritom su ih nerijetko i fizički zlostavljali te im oduzimali novac, mobitele i ostale dragocjenosti.

Potresna svjedočanstva izbjeglica iz Afganistana, Iraka, Pakistana, Sirije i drugih zemalja iznijeli su aktivisti udruge Are You Syrious? i Inicijative Dobrodošli! na konferenciji za novinare u utorak, dodajući da neki od njih tvrde da takvo nasilje nisu doživjeli ni u zemlji iz koje su prognani. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasilni policajci Podnesena prijava protiv djelatnika MUP-a zbog zlostavljanja migranata Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE HUMAN RIGHTS WATCH Hrvatski policajci izbjeglice tuku, oduzimaju im novac i vraćaju ih u Srbiju

"Dobili smo na uvid i liječničku dokumentaciju mladića koji je nakon postupanja hrvatske policije tijekom protjerivanja iz zemlje zadobio teške ozljede glave zbog kojih je upućen na hitnu operaciju", kažu aktivisti, navodeći i primjer obitelji kojoj su policijski službenici na graničnom prijelazu Harmica odbili mogućnost traženja azila, nakon čega su odvedeni na istočnu granicu, izloženi verbalnom i fizičkom nasilju, te po velikoj hladnoći prisiljeni hodati prema Srbiji. "Od posljedica višesatnog hoda maloljetni sin obitelji zadobio je ozebline zbog koji je trebao liječničku intervenciju", kaže se u izvješću ovih udruga, te se dodaje da više sugovornika navodi da su su hrvatski policajci preko granice izbacivali i maloljetnike.

"Policajac me udario u lice"

"Policajac je bacio sinovu torbu na željezničku prugu. Mene je udario u lice i pao sam u nesvijest. Žena i djeca počela su plakati i dizali me s poda. Nisam ovakvo nešto doživio ni od policije iz svoje zemlje iz koje bježim", kaže se u svjedočanstvu jednog izbjeglice, dok drugi kaže da su mu skinuli odjeću i cipele te ga natjerali da stoji u snijegu. 

"Šest policajaca stajalo je u nizu s obje strane i jedan po jedan smo morali prolaziti dok su nas tukli palicama", kazuje jedan izbjeglica, dok jedan tvrdi da su im uzeli sav novac, a mobitele su razbili pred njima.

A. iz Afganistana govorio je kako su njih 24-ero, većinom Afganistanaca (uglavnom mladi i maloljetnici) pred dva tjedna (oko 6. 1. 2017) ušli u Hrvatsku. Policija ih je zatekla kod Zagreba. Našeg su sugovornika tukli palicom, a njegovom prijatelju su rekli: “Skini cipele, skini odjeću” nakon čega su morali bosonogi stajati u snijegu. Nakon pozivanja potpore, policajcima su se pridružila tri-četiri policijska automobila, dvadesetak policajaca, neki sa psima te su pretukli izbjeglice.

"Njih dvadesetak nas je počelo tući prije granice sa Srbijom. Bilo nas je pet. Razbili su nam mobitele i uzeli oko 1000 eura", svjedoči jedan izbjeglica.

U izvješću spomenutih udruga naglašava se da u svjedočanstvima protjerivanja iz Hrvatske nije riječ o službenim vraćanjima izbjeglica iz Hrvatske, nego o potajnim protuzakonitim protjerivanjima iz Hrvatske u Srbiju koja provodi hrvatska policija, a koja su popraćena nasiljem i ponižavanjem.

"Izbjeglice s kojima smo razgovarali se nakon opasnog prelaska srpsko-hrvatske granice susreću sa sustavnim verbalnim i fizičkim nasiljem, umjesto s ostvarenjem prava pristupa međunarodnoj zaštiti u jednoj od zemalja Europske unije. To nasilje događa se na hrvatskom teritoriju uz granicu, kao i duboko unutar teritorija Hrvatske", kaže se u izvješću. 

Traže azil, a dobiju izgon

Izbjeglice nakon ulaska na hrvatski teritorij stupaju u kontakt s hrvatskom policijom na različitim lokacijama. Neki od njih sami su dolazili u policijske postaje i u prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu Porin upravo s ciljem traženja međunarodne zaštite.

Policija ih je, umjesto pokretanja procedure traženja azila, izbacila iz zemlje. Jedan od sugovornika aktivista nosio je papir sa sobom na kojem je pisalo "Hotel Porin, Novi Zagreb", te je došao u Hrvatsku s namjerom da tražio azil, no unatoč tome protjeran je iz Hrvatske.

Druga skupina opisala nam je kako ih se dovozi do granice sa Srbijom (željezničke pruge), izvodi iz vozila i započinje s maltretiranjem. Muškarac govori kako im je nekoliko puta ponavljao da je tražio azil i da želi biti u Hrvatskoj. Policija ih počinje tući šakama i pendrecima vičući na njih da nema azila. Također, policija traži od njih mobitele i novce, mobitele uništavaju gazeći po njima, a novce spremaju u džepove. Muškarac tvrdi da su morali izuti obuću i skinuti nešto odjeće. Policija viče na njih i tjera ih prema prostoru Republike Srbije.

Drugi mladić s kojim su u kontaktu pokazao im je papirić s adresom VI Policijske postaje koji mu je uručen u Porinu, uz uputu da ondje može zatražiti azil. Međutim, kada se obratio hrvatskoj policiji za pomoć, umjesto pružanja međunarodne zaštite i prilike da dobije liječničku pomjoć koju je zatražio, policijski službenici odvezli su ga pred granicu sa Srbijom i natjerali da pješice izađe iz zemlje.

Iz razgovora s izbjeglicama aktivisti su doznali da su im se oduzimale vrijednosti (npr. 1000 eura) i osobne stvari, mobiteli koji se često i uništavaju, ručni satovi, torbe i dokumenti. Izlaže ih se različitim oblicima verbalnog nasilja. Izbjeglice govore o vikanju, omalovažavanju, izrugivanju, psovanju (u jednom se iskazu ističe da su im policajci ponavljali da idu u “p**** materinu“) . 

Tukli ih palicama

Nerijetko su izloženi različitim oblicima fizičkog nasilja, pa tako svjedoče o naguravanju, udaranju nogama u različite dijelove tijela, lupanju šakama po licu i udaranju pendrecima po abdomenu, bedrima i drugim dijelovima tijela, razodijevanju.

Posebno potresno svjedočanstvo izrekla je skupina izbjeglica koji tvrde da je šest policajaca stajalo u nizu s obje strane i jedan po jedan su morali prolaziti između njih dok su ih oni tukli palicama. Mobitele su im razbili pred očima i oteli im sve novce.

S obzirom na odredbe Dublinskog sporazuma koje propisuju vraćanje u prvu državu registracije, migranti ne podnose zahtjev za azil u Republici Hrvatskoj jer su im ciljana odredišta zemlje Zapadne Europe. Kao i mnogo puta do sada, ističemo kako je institut međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj dostupan, što dokazuje da smo u 2016. godini zaprimili 2235 zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Priopćenje MUP-a Nekoliko osoba potvrdilo je gubitak svijesti, kao i da im je zbog ozljeda u Srbiji pružena liječnička pomoć. Aktivistima ovih organizacija su Liječnici bez granica potvrdili da su samo u prvih nekoliko dana 2017. godine na području Srbije liječili četiri pacijenta koji su imali niz ozljeda poput hematoma, otečenih udova i rana. Sva četvorica su rekli da im je ozljede nanijela hrvatska policija na hrvatsko-srpskoj granici.
 

Temeljita istraga MUP-a

Zbog svega Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske, kao i žurbu provedbu temeljite istrage o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko granica Hrvatske i sankcioniranje nasilnih djelatnika policije i nadležnih osoba

Također traže i povrat nezakonito protjeranih izbjeglica, koji i dalje žele zatražiti azil u Hrvatskoj, u Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

MUP-u će uputiti prijavu za sustavno nezakonito i nasilno vraćanje izbjeglica, kao i prijavu Pučkoj pravobraniteljici i međunarodnim tijelima za zaštitu ljudskih prava poput Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

MUP zasad šuti

Slične optužbe je prije nekoliko dana objavila i organizacija Human Rights Watch

Zatražili smo od MUP-a odgovore na ove teške optužbe, no do pisanja ovog teksta nismo ih dobili. I Lora Vidović, Pučka pravobraniteljica, također je zatražila od MUP-a informacije o tome koje su aktivnosti poduzeli da bi utvidli jesu li navodi o postupanjima policijskih službenika utemeljeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene